Znanstvenici: Zahvalnije srce je zdravije srce

‘Toplo oko srca’ sada je i preduvjet za zdravije srce! Naime, zahvalnost za pozitivne aspekte života, one male stvari koje nas vesele, može rezultirati mentalnom i fizičkom poboljšanju, a na kraju i kompletnom zdravlju općenito pacijenata s asimptomatskim zatajenjem srca, otkriveno je u studiji objavljenoj u American Psychological Association.

Veća zahvalnost, bolje srčano zdravlje

‘Otkrili smo da je veća zahvalnost, kod tih pacijenata, povezana s boljim raspoloženjem, boljim snom, manjim umorom te nižom razinom upalnih biomarkera vezanim za srčano zdravlje, rekao je glavni autor studije Paul J. Mills, profesor obiteljske medicine i javnog zdravlja sa Sveučilišta San Diego, Kalifornija.

Zahvalnost se u cijelosti ili djelomično uklapa u blagotvorne učinke duhovne dobrobiti

Studija je uključivala 186 muškaraca i žena s dijagnozom asimptomatskog zatajenja srca (faza B) najmanje tri mjeseca. Pacijenti u fazi B razvili su strukturalnu bolest srca (doživjeli su srčani udar koji im je oštetio srce), ali ne pokazuju simptome zastoja srca. Ova je faza veoma važna u nastavku liječenja jer su pacijenti izloženi progresiji bolesti u simptomatičnu fazu C u kojoj je rizik od smrti i do pet puta veći, navodi Mills.

Koristeći standardne psihološke testove istraživači su dobili rezultate za zahvalnost i duhovnu dobrobit. Te su rezultate usporedili sa rezultatima pacijenata koji su imali simptome depresije, lošu kvalitetu sna, umor, samoučinkovitost (vjerovanje u vlastite sposobnosti da rješe situaciju) te rezultatima upalnih markera. Znanstvenici su otkrili da je veći stupanj zahvalnosti povezan sa boljim raspoloženjem, kvalitetom sna, vlastitom učinkovitošću i manjom upalom.

Ono što je iznenadilo istraživače je da se zahvalnost u cijelosti ili djelomično uklapa u blagotvorne učinke duhovne dobrobiti.
‘Otkrili smo da je duhovna dobrobit povezana sa boljim raspoloženjem i snom, kao aspekt zahvalnosti koja je produkt tih efekata, a ne duhovnosti same po sebi. ‘

Kako bi dodatno testirao svoje rezultate istraživači su pitali neke pacijente da napišu tri stvari na kojima su zahvalni u danima u tjednu tijekom osam tjedana. Istovremeno, obe su grupe dobivale identičnu regularnu kliničku njegu tijekom tog vremena. ‘Otkrili smo da su oni pacijenti koji su vodili dnevnik zahvalnosti pokazali smanjenje u razinama cirkulacije nekoliko važnih upalnih biomarkera, kao i povećanje varijabilnosti otkucaja srca, rekao je Mills.

‘Čini se da što je srce zahvalnije, ujedno je i zdravije’.