Zaklada Ana Rukavina: 51 osoba dobila šansu za život

Iz registra dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica u lipnju su napravljene dvije transplatacije, objavila je Zaklada Ana Rukavina. Zahvaljujući darivateljima Registra dosad je ukupno izvršena 51 transplantacija, čime je pacijentima iz Hrvatske i inozemstva pruženo ono najvrijednije – prilika za život.

Prva transplantacija iz hrvatskog Registra provedena je 2009. godine za pacijenta u inozemstvu, dok su jubilarni 50. i 51. transplantat dobili jedan hrvatski i jedan inozemni pacijent.

‘Zaklada Ana Rukavina beskrajno je sretna zbog 51 obitelji koje su dobile nadu za život i zahvalna svim darivateljima koji su se nesebično odazvali pozivu iz Registra’, poručili su iz Zaklade.

Do danas je u Registar, koji je dio svjetskog registra (Bone Marrow Donors Worldwide), upisano 49.139 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica.

Tko su darivatelji

Svaka zdrava osoba od 18 do 40 godina može postati darivatelj krvotvornih matičnih stanica na akcijama upisa u Registar u organizaciji Zaklade Ana Rukavina ili u jednom od osam transfuzijskih centara.

Proces upisa obuhvaća popunjavanje pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanje uzorka krvi za HLA tipizaciju kojim se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti.

Upis u Registar prvi je korak koji je potrebno ispuniti kako bi se pomoglo teško oboljelima od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži diljem svijeta.