Seks u trudnoći? Da, ali…

Ako je organizam zdrav i nije neka mudrost zatrudnjeti. No, možemo li i na koji način prakticirati seks u trudnoći te ima li on posljedice na bebu ili majku, samo su neka pitanja koja si partneri postavljaju tijekom trudnoće.

Je li seks tijekom trudnoće u redu?
Dokle god trudnoća protječe u redu i pod liječničkim nadzorom, možete imati spolne odnose koliko želite – no možda baš nećete uvijek željeti.
Hormonalne fluktuacije iz dana u dan se mijenjaju, a opirati se seksualnim apetitima mogu i umor i mučnina. Kako trudnoća odmiče, kilogrami se talože, bol u leđima se povećava te brojni drugi simptomi mogu dodatno umanjiti seksualnu želju. Naravno, posljednje no ne i manje bitno, emocije trudnice neće uvijek igrati na tu kartu.

Strahovi da će seksualna aktivnost naštetiti djetetu te strah od poroda mogu biti ključni faktori zbog čega se odbija seks tijekom trudnoće – kao i vlastita slika i doživljaj sebe kako trudnoća odmiče, ovisi od trudnice do trudnice.

Može li seks tijekom trudnoće uzrokovati pobačaj?
Iako mnogi parovi vjeruju da spolni odnosi tijekom trudnoće mogu uzrokovati pobačaj, seks s tim nema veze. Rani pobačaji (unutar prvog tromjesečja) obično su povezani s kromosomskim abnormalnostima ili drugim problemima u razvoju fetusa.

Šteti li seks tijekom trudnoće djetetu?
Beba je u maternici zaštićena amnionskom tekućinom/plodnom vodom (amnii likvor, zaštitna je tekućina unutar amniotičke vrećice), kao i jakim mišićima maternice. Stoga seksualna aktivnost ne može naškoditi djetetu.

Koji su najbolji položaji u seksu tijekom trudnoće?
Dok god fizički ne smeta, većina seksualnih pozicija su u redu tijekom trudnoće. Kako ona odmiče, partneri pronalaze načina kako koji položaji odgovaraju.

Što s oralnim i analnim seksom u trudnoći?
Oralni seks siguran je u trudnoći. No, ipak pripazite da, zadovoljava li partner Vas, ne upuhuje zrak u Vašu vaginu. Rijetko, ali prasak zraka može blokirati krvne žile (zračne embolije) što bi moglo biti opasno za Vas i bebicu.

Što se analnog seksa tiče, on nije preporučljiv tijekom trudnoće. Kod trudničkih hemoroida svakako analni seks i nije najsretnije rješenje, no on vam u tom slučaju vrlo vjerojatno neće niti pasti napamet. No više zabrinjava da analnim seksom možete prenijeti bakterije iz rektuma u vaginu.