Kraljica korova: Kako preživjeti jesen s ambrozijom?

Alergija na ambroziju - nesnosna ambrozija jedan je od najjačih poznatih alergena

Od kraja kolovoza pa sve do kasne jeseni alergičari proživljavaju veoma teško razdoblje: alergija na ambroziju je u punom jeku! Kako preživjeti ovaj mukotrpni period?

Alergija na ambroziju utječe na smanjenje kvalitete života kako pojedinca tako predstavlja vrlo velik javnozdravstveni i gospodarski problem. Malo je alergičnih osoba koje nisu čule za alergiju na pelud ambrozije. Zabrinjavajući podatak je da svaki četvrti stanovnik planeta Zemlje pati od peludne alergije, a svaki osmi je alergičan na pelud ambrozije s tim da je trend alergičnih na ambroziju svake godine sve veći.

Zbog vrlo sličnih simptoma, tegobe dišnog sustava koje uzrokuje ambrozija lako se mogu zamijeniti s prehladom. Dogodi li vam se da usred ljeta osjetite svrbež nosa, kihanje, šmrcanje i simptome slične prehladi, budite na oprezu.

Kalendar invazivne i otporne ambrozije

Ambrozija, biljka iz porodice glavočika, porijeklom je iz Sjeverne Amerike, odakle je u Europu uvezena kontaminiranim pošiljkama sjemena. Vrlo je raširen korov i jedna od najraširenijih biljaka iz roda ambrosia. Zbog svoje izuzetno velike reprodukcijske moći, ali i dobre sposobnosti prilagodbe novim okolišnim uvjetima, ambrozija se vrlo brzo širi i obrađenim i neobrađenim tlom. Ambrozija niče sredinom travnja, a cvatnja započinje sredinom srpnja i traje do početka prvih mrazeva. Cvjetovi su na biljci skupljeni u duge grozdaste cvati na vrhu stabljike. Ambrozija raste uz putove, jarke, kanale, željezničke pruge, nasipe, na zapuštenim gradilištima, parkovima i vrtovima.

Pelud se može prenositi na udaljenosti i do 100 kilometara. Svaka biljka proizvodi golemi broj sjemenki (od 3 000 do 60 000 sjemenki) koje mogu preživjeti u zemlji nepovoljne uvjete čak 39 godina. Ambrozija proizvodi velike količine peludnih zrnaca. Jedna stabljika ambrozije otpušta čak 8 milijuna zrnaca peludi, dok je samo 30 zrnaca peludi u 1m3 zraka dostatno da izazove alergijsku reakciju kod osjetljivih osoba.

Najviše dnevne koncentracije peludi ambrozije u zraku su potkraj kolovoza i početkom rujna. Posljednjih godina zabilježen je porast koncentracije peludi ambrozije u zraku. Koncentracija peludi najviša je u jutarnjim satima i prije podne. Nakon kiše koncentracija peludi u zraku se smanjuje.

Alergija na ambroziju i nesnosne tegobe dišnog sustava

Alergija na cvjetni prah (pelud) ambrozije je vrlo česta jer je ambrozijin pelud jedan od najjače poznatih alergena. Na sluznicama dišnih organa pelud kod osjetljivih bolesnika može prouzročiti alergijsku reakciju i tegobe dišnog sustava. Klasični simptomi alergije na pelud ambrozije su:

 • crvenilo očiju
 • suzenje očiju
 • začepljen nos
 • vodena sekrecija iz nosa
 • kihanje
 • kašljanje
 • otežano disanje
 • astma
 • promjene na koži i probavi

Smatra se da svaki deseti stanovnik Hrvatske boluje od peludne alergije na ambroziju, s tim da je broj oboljelih iz godine u godinu sve veći. Kao čest problem uz alergijsku hunjavicu razvija se i astma.

Liječenje alergijske bolesti

Alergijske bolesti se ne mogu izliječiti, veće je liječenje simptomatsko, dakle ublažavaju se simptomi bolesti, a ne uzrok. Za ublažavanje simptoma koriste se lijekovi tzv. antihistaminici koji smanjuju jaku histaminsku reakciju, kortikosteroidni hormoni koji obuzdavaju alergijsku upalu te sprejske inhalacije bronhodilatatora i spazmolitika koji olakšavaju disanje kod astmatičnih napada. Na tržištu postoje i brojni prirodni pripravci protiv alergija, a o čemu smo pisali na našem portalu: ‘U koštac s peludnom groznicom: Prirodni antihistaminici su svuda oko nas‘.

Prevencija kod alergije na pelud

Obzirom da se alergija na ambroziju ne može izliječiti, izuzetno je važna prevencija, koja je relativno jednostavna i sastoji se u uništavanju ambrozije u što većem broju. No, pacijentima teško alergičnim na ambroziju teško da bilo što od dolje navedenog može olakšati muke.

[tie_list type=”checklist”]

 • nakon povratka kući operite ruke, presvucite odjeću, otuširajte se
 • boravite u zatvorenim i klimatiziranim prostorima
 • izbjegavajte izlaske tijekom suhog, vrućeg i vjetrovitog vremena kada je koncentracija peludi najveća tijekom dana
 • zatvarajte prozore stana i automobila kako bi spriječili ulazak peludi
 • za vrijeme cvatnje izbjegavajte travnjake i polja, odnosno mjesta gdje ima ambrozije
 • šećite neposredno poslije kiše, kasnije poslije podne ili predvečer
 • izbjegavajte pušenje, sprejeve protiv kukaca i slične iritanse jer pojačavaju simptome alergije
[/tie_list]

Ambrozija je rasprostranjena u većini europskih zemalja. U Hrvatskoj je najviše ima na prostoru između Save i Drave, ali se širi i uz morsku obalu (Zadar, Istra, ušće Neretve).

Zbog velikog problema koji je uzrokovan invazivnom i alergenom biljkom ambrozijom jer se Hrvatska nalazi u epicentru širenja iste, HZJZ dr. Andrija Štampar, dječja bolnica za plućne bolesti Srebrnjak te mnoge europske asocijacije provode edukaciju i podizanje svijesti građana o ovom javnozdravstvenom  problemu.