Brazil postrožio pravila kod poroda carskim rezom

Kako bi smanjili visoki postotak poroda na carski rez, Brazil je uveo neka nova pravila. Naime, 85% svih poroda u brazilskim privatnim bolnicama se obavlja carskim rezovima, dok u javnim bolnicama taj postotak iznosi 45%, piše BBC.

Nova pravila obvezuju liječnike da informiraju žene o rizicima, a trudnice moraju potpisati pristanak prije odlaska na carski rez.
Liječnici će također morati opravdati nužnost napravljenog carskog reza; trebat će napisati kompletan izvještaj o tome kako su tekli trudovi, kako se odvijao sami porod te objasniti poduzete akcije.

Nova pravila uvedena su kako bi se smanjile nepotrebne kirurške procedure te se osiguralo da su trudnice svjesne rizika koji nosi carski rez.
Stručnjaci misle da je nedostatak kreveta u rodilištima i opremljenost odjela rodilja glavni razlog zašto se carski rez čini kao najbolja opcija. ‘Najbolji način da si osigurate krevet u bolnici je da se predbilježite za carski rez’, rekao je Pedro Octavio de Britto Pereira, opstetričar i profesor na Sveučlilištu u Rio de Janeiru.

Necivilizirano i primitivno

Žene koje žele roditi na prirodan način u privatnim bolnicama nailaze na prebukiranost terminima porođaja na carski rez. Mnoge žene u trudovima doslovce obilaze bolnice u potrazi za krevetom, piše BBC.
Stručnjaci tvrde da mnoge žene carski rez vide kao više civiliziran i moderniji način poroda, dok na prirodni porod gledaju kao primitivan, ružan i nezgodan.

S druge strane i mnogi liječnici preferiraju carske rezove jer mogu planirati vrijeme rođenja, a i na taj se način osiguravaju kod eventualnih parničnih sporova.
‘Liječnici su odgovorni za ono što se dogodi, i u situacijama rizika radije biraju carski rez, jer dođe li do pitanja smrti ili komplikacija pitat će ih se zašto ga nisu izabrali, kaže ginekolog Renato Sa.