Globalna prijetnja: Dva milijuna Rusa oboljet će od HIV-a

Virusom HIV-a zarazit će se preko dva milijuna Rusa u narednih pet godina, tvrde znanstvenici i upozoravaju da ovaj smrtonosni virus uglavnom šire mlade žene i ovisnici.

Dok je infekcija virusom HIV-a posljednjih godina u padu u većem dijelu svijeta, Rusija je jedna od rijetkih zemalja u kojoj stopa zaraženih virusom HIV-a raste. Nakon duge šutnje, jedan je ruski epidemiolog koji se ovim problemom bavi 20 godina stanje u Rusiji ocijenio je ‘nacionalnom katastrofom’, piše BBC.

Znanstvenici i vodeći eksperti za AIDS u toj zemlji sve su svalili na leđa ruske Vlade podcrtavajući na Vladinu odluku o dugogodišnjoj zabrani terapije metadonom (terapija za heroinske ovisnike) te čvrsti otpor protiv spolne edukcije u toj zemlji.

U svibnju, šef federalnog Centra za AIDS Vadim Pokrovsky rekao je da se epidemija HIV-om dramatično povećala posljednjih godina, upozoravajući da će se najmanje dva milijuna Rusa zaraziti virusom idućih pet godina. Navodeći službene statistike, Pokrovsky navodi da trenutačno u Rusiji živi gotovo milijun ljudi zaraženih HIV-om, od čega ih je 192 tisuće već umrlo. Prošle godine HIV-om se zarazilo oko 90 tisuća Rusa. Uspoređujući s Njemačkom, koja je doduše populacijom upola manja od Rusije, lani je imala broj od manje od tri tisuće novih zaraženih. Treba se uzeti u obzir i da Njemačka ima jednu od najnižih stopa zaraze HIV-om. Pokrovsky za ove visoke brojke krivi rusku vladu i veoma snažan utjecaj Ruske pravoslavne Crkve koja vodi veoma konzervativnu politiku barem što se tiče liječenja side i edukacije oko spolnog odgoja. Naime, u ruskim se školama učenici pozivaju na apstinenciju te se promoviraju tradicionalne obiteljske vrijednosti nad preventivnom seksualnom edukacijom.

Voditeljica zdravstvenog povjerenstva moskovskog Gradskog vijeća Lyudmila Stebenkova Pokrovskog je nazvala ‘tipičnim agentom koji radi protiv nacionalnih ruskih interesa’. ‘Umjesto da distribuiramo kondome, trebali bismo promovirati seksualnu vjernost i zdrave obitelji – to je mnogo učinkovitije’, rekla je Stebenkova.

Epidemija HIV-a najveća među ovisnicima i mladim ženama

Pojava epidemije virusom HIV-a u Rusiji seže u rane devedesete godine prošlog stoljeća kada se raspao Sovjetski savez i kada je heroin iz Afganistana počeo ulaziti u raspadnute ruske republike. Virus se isprva proširio među heroinskim ovisnicima putem prljavih inficiranih igala. Heroinski ovisnici danas zauzimaju 60 posto udjela među populacijom zaraženom HIV-om. Virus HIV-a u posljednje je vrijeme uzeo maha i u široj populaciji. Prema podacima kojima rapolaže Pokrovsky, mlade su žene nova rizična grupa. ‘Dnevno se HIV-om zarazi 80 do 100 žena između 25 i 35 godina. Ovo nije šala – dnevno’, tvrdi Pokrovsky.

Metadonska terapija

Rusija je metadon zabranila zakonski. Dok Svjetska zdravstvena organizacija ovaj sintetički opijat vidi kao najučinkovitije sredstvo u borbi protiv heroinske ovisnosti, Rusija metadonske korisnike i dilere istim, suočava sa 20 godina zatvorske kazne.

Oslanjanje na narkologiju

Zdravstvene se vlasti, umjesto metadonske terpaije oslanjaju na narkologiju, tradicionalni način liječenja koji datira još iz razdoblja Petra Velikog koji se ovom metodom borio protiv alkoholizma u svojim redovima u 18. stoljeću. Terapija djeluje na principu izolacije ovisnika na nekoliko mjeseci nakon koje slijedi rehabilitacija, uključujući edukaciju, grupe za samopomoć, psihoterapiju, upute o načinu prehrane.

U predgrađu Moskve jedna je takva zajednica – Moskovski istraživački i praktični centar narkologije. Iako se smatra najboljom u zemlji, tek 10 do 15 posto ovisnika u nju dođe samoinicijativno. Ruski liječnici ustrajni u odbacivanju terapije metadonom ili neke druge supstitucijske terapije mišljenja su da se jedna ovisnost na taj način zamijenjuje drugom.

‘Kada ovisnik u Centar dođe sa svojim djetetom, Centar u kojem može dobiti samo metadon, osjećam kao da je to loše i licemjerno. Ne želim da djeca ovisnika po bolnicama gledaju kako se lijekovi koji stvaraju ovisnost distribuiraju kao lijekovi koji liječe’, kaže Elena Sokolchik, direktorica Centra za narkologiju.

‘Mogu reći da naši ovisnici koji prođu rehabilitacijski program, 48% ne uzimaju drogu godinu dana, 35%uspije dvije godine i 8% uspije ostati ‘čisto’ osam godina, kaže Sokolchik.

Rusija je napravila značajan progres u osiguravanju antiretrovirusnih lijekova (ARV lijekovi) za liječenje HIV-a te je sektoru zdravstva dodijeljeno 375 milijuna dolara za liječenje protiv virusa HIV-a. Od tog novca, 3.5 milijuna dolara odlazi na prevenciju i svjesnost o toj bolesti, piše BBC.

HIV je, čini se, opet dolazi u fokus globalne zdravstvene javnosti nakon vijesti da je  Kuba prva u svijetu prekinula prijenos HIV-a s majke na bebu, o čemu smo već pisali.