Kuba prva u svijetu prekinula prijenos HIV-a s majke na bebu

Kuba je prva zemlja u svijetu koja je uspješno eliminirala prijenos virusa HIV-a s majke na dijete. 2014. godine samo je dvoje djece u toj zemlji rođeno s virusom HIV-a, a petero sa kongenitalnim (prirođenim) sifilisom, stoji u priopćenju Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Panameričke zdravstvene organizacije (PAHO) čije je izaslanstvo u ožujku ustvrdilo da je Kuba ispunila sve kriterije za ovu ocjenu.

‘Ovo je jedno od najvećih postignuća u javnom zdravstvu i jedan korak naprijed u stvaranju generacije bez side’, rekla je Margaret Chan, generalna direktorica WHO-a.

Antiretrovirusni lijekovi za majku i dijete smanjuju šansu zaraze na 1%

Posljednjih pet godina, karipske zemlje imale su povećan pristup antiretrovirusnim lijekovima kao dio regionalne inicijative s ciljem smanjivanja prijenosa HIV-a s majke na dijete.
U svijetu godišnje zatrudni oko 1,4 milijuna žena zaraženih HIV-om. Bez liječničke intervencije i terapije, šanse su između 15 do 45 posto da virus prenesu na dijete tijekom trudnoće, dojenja ili porođaja. Rizik pada na nešto više od jedan posto dobivaju li i majka i dijete antiretrovirusne lijekove.

Kuba je uspješno pokazala da je univerzalan zdravstveni pristup ključan za uspjeh, čak i kad su posrijedi izazovi poput HIV-a, stoji u priopćenju direktorice PAHO-a Carisse Etienne. PAHO i WHO su Kubankama omogućili rani pristup prenatalnoj brizi, u sklopu kojega se testiraju na HIV i sifilis, a majke koje su pozitivne na jednu od dvije spolno prenosivih bolesti pravovremeno počinju s liječenjem.

HIV u svijetu

Na svjetskoj razini više od 35 milijuna odraslih i djece živi s virusom HIV-a , no stopa zaraze je usporena posljednjih godina. U 2013. pozitivno je postalo 2,1 milijun zaraženih ljudi dok je 2005. godine pozitivno bilo 2,9 milijuna, stoji na stranici UNA-idsa.
Znanstvenici tvrde da je iskorjenjivanje AIDS-a izvedivo, ukoliko prevencija HIV-a i dalje raste, pa čak i ako nema lijeka.
Smanjenje stope zaraze na Kubi gleda se kao veliki napredak u kampanji da se svijet riješi ove spolno prenosive bolesti.