Od jeseni: Obavezno testiranje vida djece do četvrte godine

Trogodišnjake će na sistematskom pregledu pedijatri od jeseni slati na obavezan oftalmološki pregled, najavio je ministar zdravlja Siniša Varga, čime se prvo testiranje vidne oštrine pomiče za nekoliko godina, piše HINA. Službeni početak provedbe Nacionalnog skrininga na slabovidnost označen je u utorak u bolnici Sv Duh.
Dosad se prvo obavezno testiranje vida provodilo pri upisu u osnovnu školu, no tada je, kaže struka, već prekasno za liječenje ambliopije, najčešće patologije vida kod djece koja se najuspješnije liječi do 7. godine života. S pomicanjem dobne granice, ministarstvo zdravlja se nada da će pobol od slabovidnosti u Hrvatskoj pasti za 90 posto, s trenutačnih 200 tisuća osoba na 20 tisuća.
Nakon testiranja djece, o tome će biti obaviješteni pedijatri kroz e-sustav zdravstva.

Upravo je zagrebačka bolnica Sveti Duh s partnerima prije četiri godine pokrenula projekt ‘Ambliopija u četverogodišnje djece Grada Zagreba’. To je bio najveći takav projekt u oftalmologiji u svjetskim razmjerima, a obuhvatio je 15.000 četverogodišnjaka te ujedno je bio i temelj za uvođenje Nacionalnog skrininga.