Kalifornija potpisala kontroverzan Zakon: Cijepljenje sve djece je obavezno

Kalifornija je potpisala Zakon kojim je cijepljenje obavezno za svu djecu osim ako zbog medicinskih razloga nije u stanju primiti cjepivo, prenosi NewYork Times. Kontroverzan zakon potpisao je kalifornijski guverner, demokrat Jerry Brown. Parafiranjem ovog Nacrta koji je sada postao kalifornijski Zakon, ova je država postala država s najstrožim uvjetima za procijepljivanje djece u SAD-u.

Novi je zakon potpisan nakon duge i vruće debate uslijed koje je snažan pokret roditelja odbijao cijepiti svoju djecu protiv infekcijskih bolesti poput ospica.
‘Znanost je jasna po tom pitanju. Cijepljenje dramatično štiti djecu od velikog broja infekcijskih i opasnih bolesti’, napisao je Brown u svojoj izjavi. ‘Dok je s jedne strane istina da ne postoji medicinska intervencija bez rizika, dokazi pokazuju da imunizacija snažno štiti zajednicu’.
Za pojavu ospica u Kaliforniji ove godine, koja je započela u Disneylandu, velika odgovornost leži u roditeljima koja nisu željela cijepiti svoju djecu, složni su liječnici.
Prema novom zakonu, obitelji koje nemaju medicinski razlog za odbijanje cjepiva djecu će morati školovati kod kuće. Neprocijepljena djeca koja se trenutno nalaze u školama smjet će ostati i dalje, ali će morati donijeti dokaz o cjepljenju prije upisa u vrtić ili se cijepiti prije upisa u sedmi razred.

Osim što je parafiranjem Kalifornija postala treća država SAD-a, nakon Zapadne Virginije i Mississippija sa obaveznim procijepljivanjem sve djece, na ovaj način Zakon zapravo učinkovito zabranjuje bilo kakve religijske i filozofske iznimke za bilo koje dijete na području države Kalifornije počev od vrtića.