Zdravi pod Suncem: Što rade preparati za sunčanje?

Iako je Sunce prirodni saveznik našeg organizma u stvaranju neophodnog vitamina D,ne treba zanemariti da sve medalje imaju dvije jedne medalje – tako i Sunce. Prekrasna preplanula put i stvaranje vitamina D koji potiče proizvodnju endorfina te automatski tijelo rješava umora i stresa lijepa su strana sunčanja. Međutim, tijekom ljetnih mjeseci, naročito provodimo li dosta vremena izravno pod Suncem, važno je zaštititi kožu od njegovog štetnog ultraljubičastog zračenja (UV). Od UV zraka se treba štititi da bismo spriječili nastanak opeklina, raka te ubrzanog starenja kože. Sunčeve zrake probijaju i oblake stoga želimo li sačuvati kožu od svakodnevne izloženosti UVA i UVB zrakama, pripravak sa zaštitnim faktorom preporučljivo je koristiti svaki dan, bez obzira na to je li oblačno ili vedro vrijeme.

Acorelle Sprej za sunčanje SPF 50 100 ml

Acorelle Sprej za sunčanje SPF 50 100 ml

Zrake Sunca

Razlikujemo 3 vrste sunčevih zraka: UVB – zrake koje prvenstveno uzrokuju opekline na koži te UVA1 i UVA2 koje uzrokuju starenje kože. Sve tri vrste zraka pak pridonose razvoju raka kože. U većini slučajeva, rizik od razvijanja raka kože možemo zahvaliti upravo direktnom utjecaju i izloženosti ultraljubičastih zraka primljenih od Sunca. Na sreću, lako je izbjeći izloženost štetnim zrakama pa tako i smanjiti rizik od pojave raka kože – izbjegavanjem izlaska na sunce u vremenu kada je najštetnije, od 10:00 do 15:00 sati, prikladnom odjećom i zaštitom za glavu te adekvatnom zaštitom kože.

Acorelle Ulje za sunčanje SPF 30 75 ml

Acorelle Ulje za sunčanje SPF 30 75 ml

Mineralna i kemijska zaštita od Sunca

Kreme za zaštitu od Sunca razlikuju se po tome sadrže li kemijsku ili fizičku zaštitu. Kemijska zaštita djeluje tako da u trenutku kada sunčeva zraka dotakne kožu ‘kemijski apsorberi’ upijaju UV zrake i oslobađaju energiju kao toplinu, na bezopasan način. Kemijski filtri apsorbiraju 95 posto UVB zraka, ali nisu baš djelotvorni kad je riječ o zaštiti od UVA zraka. Kada zrake Sunca dotaknu kožu obloženu fizičkim blokatorima oni reflektiraju zrake koje tada ne mogu prodrijeti u kožu. Za fizičku zaštitu od sunca u preparatim se uglavnom koriste se cinkov oksid i titanijev dioksid. Za razliku od kemijskih, fizički filtri u potpunosti zaustavljaju aktivnost UVA i UVB zraka u koži.

Obzirom na ove različitosti kemijske i fizičke zaštite od Sunca važno je kod odabira preparata utvrditi koji je naš fototip kože (sposobnost kože da razvije pigmentaciju) i što od sunčanja želimo. Vjerojatno najupotrebljavaniji proizvodi za sunčanje su ‘kemijski apsorberi’ koji sadrže ugljikove spojeve proizvedene u laboratoriju. U Sjedinjenim Američkim Državama u upotrebi protiv štetnog sunčevog zračenja smije se koristiti 17 kemikalija / sastojaka. Neka istraživanja, doduše na miševima, ukazuju na to kako kemijski zaštitni filteri u pripravcima za zaštitu od sunca mogu imati negativan učinak na ravnotežu u organizmu. Navodno neki od njih imaju djelovanje poput hormona, čime mogu povećati, spriječiti ili promijeniti djelovanje hormonalnog sustava ili sintetski UV-filtri koji mogu potaknuti alergijske reakcije na koži te se akumululiraju u tijelu.

Acorelle Balzam za lice SPF 30 30 ml

Acorelle Balzam za lice SPF 30 30 ml

Mineralni dvojac za zaštitu od sunca –  titan dioksid i cink oksid

Kreme za sunčanje na bazi cinkovog oksida i titanijevog dioksida sprječavaju da štetno UV zračenje prodrije u kožu, uzrokuje bore, tamne mrlje i karcinom. One odbijaju UVA i UVB zrake, dok ih kreme s avobenzonom upijaju. Cinkov oksid laganije je teksture i odličan kao podloga za makeup, dok titanijev dioksid jače štiti od sunca i pogodniji je za plažu, piše Good Housekeeping.

Acorelle Suho ulje sa šljokicama 50 ml

Acorelle Suho ulje sa šljokicama 50 ml

Ulje ili krema za sunčanje – što odabrati?

Ulje ili krema za sunčanje bira se prema tipu kože. Općenito suhoj koži više odgovaraju kreme ili jači losioni koji kožu hrane, a sadrže ulje aloe vere i jojobe. Ulja za sunčanje pak pospješuju tamnjenje i rijetko uključuje SPF viši od 20. Kreme za sunčanje imaju veći efekt ovlaživanja kože, ali se ne tamni u toj mjeri kao od ulja. Masna koža traži gel kreme bez ulja dok mještovitoj odgovara mliječna kiselina. Svaka krema treba se nanositi opetovano svaka dva sata pa i češće ukoliko više vremena provodite u moru ili se pojačano znojite.

Acorelle Mirisni sprej za tijelo 100 ml

Acorelle Mirisni sprej za tijelo 100 ml

Prirodni preparati za sunčanje

Ako Vam je put blijeda i ako imate jako malo prirodne zaštite – melanina, normalno je da prvih nekoliko dana ljetovanja pažljivo adaptirate kožu i polako povećavate pigment. U tome nam iznimno mogu pomoći brojna prirodna biljna ulja koja imaju zaštitni faktor i koja našoj koži omogućavaju najbolju moguću pripomoć za stvaranje melanina. Prirodna ulja su puna antioksidansa, minerala, vitamina, esencijalnih masnih kiselina, te ne stvaraju alergijske reakcije niti nas truju:

Ulje sjemenki čileanske maline (lat. Rubus idaeus) ima sposobnost upijanja UVB i UVC zraka. Zbog visokog sadržaja vitamina E ovo ulje ima snažno antioksidacijsko, a zbog sastava masnih kiselina i protuupalno djelovanje. Hladno prešano ulje čileanske maline ima procjenjen faktor zaštite (SPF) od 28 do 50.

Ulje čileanskog lješnjaka (lat. Gevuina avellana) sadrži neobične masne kiseline: izo-palmitinsku do 10% izo-oleinske, 30-40 % oleinske, do 10% linolne masne kiseline te visoki udio tokotrienola (vitaminu E sličnih tvari) koji izvrsno štite stanice od šteta koje uzrokuje UV zračenje. Procjenjeni prirodni SPF 10-30. Ovo su dva lagana ulja koja se relativno brzo upijaju, a prikladna su za njegu svih tipova kože.

Acorelle Fluid nakon sunčanja 150 ml

Acorelle Fluid nakon sunčanja 150 ml

Priprema za Sunce prehranom i – Beta karotenom

Pripremiti se za Sunce možemo i prehranom, dati prednost voću i povrću koje je bogato antioksidansima, povećanim unosom namirnica bogatih beta karotenom poput manga, lubenice, marelice, špinata, brokule, buče, a posebice mrkve. Beta karoten je biljni pigment koji se u organizmu počinje pretvarati u vitamin A. Bogat izvor beta karotena je žuto i narančasto povrće (mrkva) te tamnozeleno lisnato povrće. Visoki sadržaj karotenoida pomaže zaštiti kože od UV zraka.

Značajan faktor kod zaštite koze je i likopen kojeg nalazimo u rajčicama, lubenici, ružičastom grejpu, papaji, guavi. Ukoliko Vam je prehrana siromašna unosom ovih namirnica, razmislite o povećnom unosu bilo kroz prehranu ili dodatke prehrani koji sadrže ove nutrijente.

Upotreba bilo kakvih krema za sunčanje nije preporučljiva za bebe mlađe od šest mjeseci. Također ljudi s bilo kakvom ozljedom kože trebali bi se posavjetovati sa svojim liječnikom ili ljekarnikom prije upotrebe preparata za sunčanje.