Vrtoglava kazna: Pola milijuna dolara odštete pacijentu teško izvrijeđanom tijekom operacije

Dva liječnika, anesteziologinja i gastroenterolog bolnice Reston u Virginiji moraju platiti pola milijuna dolara odštete pacijentu kojeg su brutalno izvrijeđali tijekom operacije protekli tjedan, piše WashingtonPost. Muškarac iz Beča koji je došao na kolonoskopiju ostavio je upaljeno audio snimanje na svom pametnom telefonu kako bi snimio instrukcije svojeg liječnika nakon operacije. Operacija je završila uspješno, no priči tu nije bio kraj. Na putu prema kući muškarac je upalio mobitel i imao je što čuti. Glavna anesteziologinja Tiffany M. Ingham i gastroenterolog Soloman Shah počeli su ogovarati pacijenta čim je anesteziran. Osim zlobnih komentara na račun pacijenta, liječnici su i dogovarali kako ga izbjegavati kada dođe pri svjesti, a potom i upisati krivu dijagnozu u medicinski karton.

‘Nakon samo pet minuta razgovora s tobom došlo mi je da te odalamim posred face’, riječi su koje je zabilježio pacijentov pametni telefon, a koje je izgovorila anesteziologinja. Tada je upozorila asistenticu da ne dira pacijenta ‘da ne dobije sifilis’ ili nekakvu ‘tuberkulozu iz penisa’, nakon što je asistentica uočila da se na njegovoj koži pojavio nekakav osip. Također, anesteziologinja je prepričala asistentici kako se pacijent požalio da osjeća mučninu prije operacije jer je gledao iglu kako mu ulazi pod kožu, pa sve to komentirala ovako: ‘Pa što je gledao u to, idiot’.

Kompletna je priča dobila sudski epilog. Pacijent je tužio dva liječnika i njihove asistente za klevetu i medicinski nesavjesan postupak te je nakon trodnevnog suđenja na sudu u Fairfax Countyju presuđeno u korist pacijenta. Anesteziologinja i njen tim moraju mu, prema sudskoj odluci, isplatiti oštećenom pacijentu pola milijuna dolara.