Ružna strana proizvoda za održavanje ljepote: Što su parabeni?

Jesu li parabeni štetni i koliko?

Parabeni se već neko vrijeme provlače kroz liste ozloglašenih sastojaka, a sadrži ih od 75 do čak 90% proizvoda u Vašoj kupaonici i kozmetičkoj torbici. Parabeni održavaju makeup i kreme postojanima te sprječavaju razvoj bakterija, ali kako još utječu na naše zdravlje?

Parabeni su među najčešće korištenim konzervansima u kozmetičkim proizvodima. Kemijski, parabeni su esteri p-hidroksibenzojeve kiseline. Lako ih je identificirati na deklaraciji, a najčešći su metil-paraben, etil-paraben i propil-paraben. Tipično se koristi mješavina parabena ili kombinacija s drugim konzervansima kako bi štitili od širokog raspona mikroorganizama.

Zašto se koriste konzervansi?

Konzervansi se koriste kako bi spriječili mikrobiološku kontaminaciju i nužni su kako bi proizvod ostao siguran i stabilan za korištenje kroz duže vrijeme. Parabeni se tako dodaju u kozmetiku ne bi li bi zaštitili potrošače i očuvali originalni sastav i izgled proizvoda.

Parabeni su prisutni u raznovrsnim kozmetičkim proizvodima, ali i u hrani i lijekovima. Kozmetički proizvodi koji sadrže parabene uključuju šminku, hidratantne kreme, proizvode za depilaciju i njegu kose.

Jesu li parabeni sigurni za korištenje?

Parabeni su u komercijalnoj upotrebi još od 1950-ih godina te su do prije nekoliko godina imali dugu povijest neupitnog korištenja.

Kontroverze oko parabena, njihovog ksenoestrogenskog djelovanja i poveznice s rakom dojke počele su nakon objavljivanja britanske studije 2004. godine koja je detektirala prisustvo parabena u pacijentica s malignim tumorom dojke. Studija se nadovezala i na prijepore oko toga mogu li parabeni sa svojim estrogenskim svojstvima remetiti ravnotežu hormona, poremetiti endokrine funkcije i povećati rizik od raka dojke.

Parabeni u određenoj mjeri mogu oponašati estrogen, no znatno su manje aktivni od prirodnog estrogena te čak i od fitoestrogena prisutnih u hrani. Spomenuta studija kao ni druga ispitivanja do sad nisu dokazala da parabeni uzrokuju tumor, međutim ostalo je otvoreno pitanje o tome postoji li kumulativni štetni utjecaj zbog njihova zadržavanja u tijelu.

Problematika je dobila veliku medijsku pozornost i uslijedilo je preispitivanje parabena kao sastojaka, a konsenzus oko sigurnosti njihova korištenja nije postignut.

Kozmetika bez parabena

Istraživanja su pokazala kako je pojedinačni utjecaj parabena neznatan, ali nisu odgovorila na pitanja što se događa pri kontinuiranoj upotrebi i povećanoj izloženosti u kombinaciji sastojaka kozmetike, hrane i lijekova. Iako je strah od parabena predimenzioniran, kontroverze i rasprave, a djelomično i dezinformacije koje su se proširile o parabenima izazvale su veliku brigu potrošača.

Ne bi li im izašle u susret, kozmetičke kuće su tijekom posljednjih nekoliko godina počele plasirati proizvode bez parabena i na deklaracijama isticati paraben free etiketu. U upotrebu stoga dolaze drugi sintetički ili pak prirodni konzervansi poput ekstrakta ružmarina ili grejpa. Neka kvalitetna ulja te sastojci kao što su vitamin E, pčelinji vosak i srebro također pomažu održati sigurnost i postojanost proizvoda, ali nemaju tako dugi rok trajanja.

Danas su dostupni brojni proizvodači koji ne koriste parabene kao što su Alva, Apivita, Bioclin, Cattier ili Maria Galand, a izbacile su ih i velike kozmetičke kuće poput Vichyja.