Znanost o vitaminu C: iznimno moćan, ali ne i čudotvoran!

Vitamin C - istine i laži, što kaže znanost?

Vitamin C gotovo da je sinonim za zaštitu organizma, održavanje imuniteta i naravno – borbu protiv prehlade, no koliko je od tih tvrdnji o čudotvornosti zapravo istinito i znanstveno dokazano?

Vitamin C (L-askorbinska kiselina) iznimno je popularan i već dugo prepoznat kao nezamjenjiv nutrijent u održavanju zdravlja ljudi. Pripisuju mu se svojstva antioksidansa, uloga u održavanju imunološkog sustava, srca i krvnih žila, zaštitu zglobova, kostiju i mišića, a uzima se i za osjećaj umora. Iako je vitamin C zaslužan i nezaobilazan u održavanju našeg zdravlja, dio moćnih svojstava koja mu se pripisuju ipak nema uporište u znanstvenim istraživanjima.

Potrošačima prikazivati samo znanstveno dokazane i odobrene tvrdnje o vitaminu C

Vitaminu C, kao i bilo kojem drugom sastojku se ne smiju pripisivati svojstva koja nisu znanstveno provjerena i odobrena od strane nadležnih tijela. Znanstveno provjerena svojstva sastojaka hrane i dodataka prehrani koja se smiju prikazivati potrošačima propisuje Ministarstvo zdravlja. Kako bi zaštitilo potrošače od zabluda, Ministarstvo zdravlja vrši nadzor nad zdravstvenim tvrdnjama koje su navedene na ambalaži proizvoda ili reklamnim materijalima, a na razini Europske unije odobravanju zdravstvenih tvrdnji se bavi EFSA. Zdravstvene tvrdnje su strogo regulirane kako bi spriječile navođenje izraza koji su pogrešni, dvosmisleni ili obmanjujući.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Ne zaboravite! Na svakom proizvodu s vitaminom C smiju biti navedene isključivo tvrdnje koje su za taj proizvod odobrene![/box]

Čak štoviše, možda i postoji neka znanstvena studija koja određenom vitaminu ili mineralu potvrđuje neka svojstva, međutim sve dok određeno svojstvo, odnosno zdravstvenu tvrdnju ne odobri EFSA i Ministarstvo zdravlja ona se ne smije prezentirati uz proizvod. Lista takvih odobrenih zdravstvenih tvrdnji se objavljuje u Narodnim novinama, a Ministarstvo zdravlja odobrava svaku pojedinu zdravstvenu tvrdnju prije nego li se on nađe na policama ljekarni i trgovina.

Zdravstvene tvrdnje vezane uz vitamin C

U važećoj [tooltip text=”regulativi Europske komisije” gravity=”nw”]Direktiva EK 432/2012[/tooltip] kojom je uspostavljena lista dopuštenih zdravstvenih tvrdnji o hrani, stoji da vitamin C:

[tie_list type=”checklist”] [/tie_list]

Uz to, utvrđeno je da vitamin C doprinosi:

[tie_list type=”checklist”]
  • zaštiti stanica od oksidativnog stresa,
  • reduciranju umora i iscrpljenosti,
  • regeneraciji reduciranog oblika vitamina E
[/tie_list]

Također, uz proizvode s vitaminom C odobreno je navoditi da [highlight color=”yellow”]doprinosi normalnoj funkciji određenih procesa u ljudskom tijelu[/highlight] pa je tako dopušteno tvrditi da doprinosi:

[tie_list type=”checklist”]
  • normalnoj funkciji imunološkog sustava (odnosi se na hranu koja pruža barem 200 mg vitamina C dnevno, a uzima se povrh preporučene dnevne doze),
  • normalnoj funkciji imunološkog sustava tijekom i nakon intenzivne fizičke vježbe sustava (odnosi se na hranu koja pruža barem 200 mg vitamina C dnevno, a uzima se povrh preporučene dnevne doze),
  • normalnom formiranju kolagena kao podrška funkcioniranju krvnih žila,
  • normalnom formiranju kolagena za normalno funkcioniranje kostiju / hrskavice / desni / kože / zubiju,
  • normalnom funkcioniranju metabolizma,
  • normalnom funcioniranju živčanog sustava i
  • normalnoj psihološkoj funkciji.
[/tie_list]

Osim zdravstvenih tvrdnji vezanih uz vitamin C kao podršku normalnom funkcioniranju imunološkog sustava, ostale se tvrdnje odnose na hranu i dodatne prehrani koja je potvrđeni izvor vitamina C.

Preporučena dnevna doza vitamina C

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]

Prema Pravilniku o dodacima prehrani, preporučeni unos vitamina C namijenjen odraslim osobama u Hrvatskoj iznosi 60 miligrama, dok Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) procjenjuje kako se dnevni unosi vitamina C iz hrane u europskim državama kreću od 69 do 130 miligrama dnevno za muškarce te od 65 do 138 miligrama dnevno za žene.

Za usporedbu, nadležne institucije u SAD-u preporučuju 90 za muškarce i 75 miligrama za žene, s povećanom preporukom tijekom trudnoće – 85 i dojenja – 120 miligrama dnevno. Povećani unos preporučuje se i pušačima, a iznosi 35 miligrama dnevno više od nepušača.

[/box]

 

[toggle title=”Što treba znati o dodacima prehrani?” state=”open”]

Važno je znati da dodatak prehrani nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani. Svaki dodatak prehrani na ambalaži mora imati navedenu preporučenu dnevnu dozu. Preporučene dnevne doze ne smiju se prekoračiti. Važno je pridržavati se zdravog načina života.

Proizvode nabavljajte isključivo iz provjerenih izvora, putem web shopa Ljekarnik.hr ili u odabranoj ljekarni.[/toggle] [toggle title=”Ambalaža proizvoda sadrži informacije važne za vaše zdravlje!” state=”close”]

Svaki dodatak prehrani na svojoj ambalaži može imati istaknute zdravstvene tvrdnje. Zdravstvene tvrdnje govore o utjecaju proizvoda na organizam. Zdravstvene tvrdnje mogu biti različite za proizvode s naizgled sličnim sastavom – uvijek dobro pročitajte sve što je navedeno na ambalaži. Internet je prepun informacija o raznim istraživanjama od kojih neka jesu, a neka nisu potvrđena od znanstvene zajednice. Podaci iz većine znanstvenih istraživanja i objavljenih stručnih studija koje se odnose na utjecaj dodataka prehrani na organizam su uobličeni u zdravstvene tvrdnje koje je odobrila europska regulatorna agencija za zdravlje hranu – EFSA i hrvatsko Ministarstvo zdravlja. U slučaju bilo kakve dvojbe o razumijevanju djelovanja proizvoda, proučite ambalažu ili reklamne materijale proizvoda koji vas zanima.

Proizvođači dodataka prehrani na reklamnim materijalima ili ambalaži proizvoda nikada ne smiju navoditi da se čovjekovo zdravlje može pogoršati ukoliko se ne uzima pojedini dodatak prehrani. Ukoliko naiđete na takvu sumnjivu promociju, preparat nemojte kupovati.

Ukoliko neki od proizvoda sadržava alergene poput mlijeka, ribe i školjkaša, glutena i sličnog, informacije o alergenima moraju biti istaknute na ambalaži ili promotivnim materijalima.

Prije uzimanja proizvoda dobro proučite njegov sastav. Ukoliko niste sigurni smijete li uzimati neki proizvod savjetujte se s liječnikom ili ljekarnikom prije uzimanja. Besplatan savjet od magistra farmacije možete potražiti i putem savjetovališta na web trgovini Ljekarnik.hr. U slučaju alergijske reakcije prekinite s uzimanjem proizvoda i odmah se obratite liječniku.[/toggle] [toggle title=”Svjedočanstva o djelotvornosti preparata” state=”close”]

Reklamiranje dodataka prehrani nije dozvoljeno koristeći svjedočanstava korisnika. Na Internetu ćete vjerojatno pronaći mnoštvo preparata čija se djelotvornost reklamira svjedočanstvima mnoštva “zadovoljnih korisnika” – to je strogo zabranjeno. Budite oprezni u takvim slučajevima jer u svrhu promocije o djelotvornosti proizvoda proizvođači smiju koristiti isključivo prethodno odobrene zdravstvene tvrdnje. Moguće je, međutim, da vam zdravstveni djelatnik preporuči neki preparat za svrhu koja nije navedena u nekoj zdravstvenih tvrdnji koja se nalazi na proizvodu. Stručni i obrazovani zdravstveni djelatnici to će učiniti nakon kliničke procjene zdravstvenog stanja svakog pojedinog pacijenta te svih potreba organizma da se s pojedinim zdravstvenim stanjima nosi. Nemojte kupovati preparate čiju djelotvornost potvrđuje samo mnoštvo “zadovoljnih korisnika” i “stručnjaka” čiji identitet ne možete provjeriti. [/toggle] [toggle title=”Trudnice, djeca i bolesnici” state=”close”]

Ukoliko uz dodatak prehrani koristite i neki lijek, prije uporabe ovog proizvoda pažljivo pročitate uputu o lijeku. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Za svako dijagnosticiranje i liječenje bolesti posjetite liječnika. Dodaci prehrani ne mogu zamijeniti propisani lijek bez izričite suglasnosti i preporuke liječnika. Nemojte samostalno mijenjati ili prekidati terapiju koju vam je propisao liječnik – lijekove uzimajte onako kako su propisani. Osluškujte signale koje vam šalje organizam – o svakoj promjeni koju primijetite obavijestite svojeg liječnika.

Ukoliko neki od proizvoda nije namijenjenen trudnicama, dojiljama, bebama, dojenčadi, djeci, starijim osobama, drugim skupinama ili osobama s određenim zdravstvenim stanjima, to će biti navedeno na ambalaži.[/toggle] [toggle title=”Čuvanje proizvoda” state=”close”]

Dodaci prehrani se trebaju čuvati na tamnom i hladnom mjestu daleko od dohvata male djece.[/toggle]