Uspjeh prve primjene HIV imunoterapije u liječenju ljudi

Prvi rezultati testiranja terapije snažnim antitijelima na HIV pacijentima pokazali su smanjenu prisutnost virusa čak do 300 puta.

Ovo je prvo ispitivanje HIV imunoterapije na ljudima – prethodna istraživanja bila su provedena na genetski modificiranim miševima i primatima, a pokazala su uspjeh s raznim sojevima virusa imunodeficijencije.

Kako prenosi Forbes, studiju je u travnju objavio međunarodni znanstveni časopis Nature. U istraživanju je sudjelovalo 12 nezaraženih i 17 pacijenata zaraženih HIV-om kojima je u različitim koncentracijama ubrizgan tretman antitijelima, a zatim su promatrani tijekom 56 dana. Najveći pad u viremiji (količini virusa u tijelu), i to čak 300-struki, zabilježen je kod zaraženih pacijenata koji su dobili najjaču dozu od 30 miligrama po kilogramu težine.

Imunološkom se sustavu teško boriti protiv HIV-a zato što mora proizvesti specifično antitijelo za svaki soj virusa. HIV je cijelo vrijeme korak ispred – dok proces proizvodnje antitijela završi, virus je već mutirao i antitijela ga ne mogu neutralizirati.

Antitijela korištena u ovom istraživanju nazvana su 3BNC177, a posebna su po tome što mogu djelovati na više sojeva HIV-a odjednom, točnije njih 195 od poznatih 237. Radi se o ljudskim antitijelima koje svega 10 do 30 posto pacijenata zaraženih HIV-om uspije proizvesti tijekom nekoliko godina nakon zaraze. Antitijela su nakon višegodišnje izloženosti HIV-u beskorisna jer virus evoluira izvan njihova dosega, ali ukoliko se ubrizgaju prije no što ih tijelo samo proizvede, mogu organizmu dati prednost u borbi.

Rezultati istraživanja značajni su kao prvi dokaz da bi terapija temeljena na antitijelima mogla biti učinkovita u kontroliranju infekcije. Nije izgledno da bi ona mogla sasvim izliječiti infekciju, no potencijalne primjene su brojne ukoliko daljnja istraživanja pokažu jednaku učinkovitost te izostanak nuspojava. Sudionici su dobro reagirali na terapiju antitijelima, ali alergijska reakcija je moguća ukoliko imunološki sustav reagira na antitijela.

Terapija antitijelima bi mogla služiti kao nadopuna standardnim HIV lijekovima, pogotovo kod pacijenata koji su na njih postali otporni. Također, ovakva bi terapija pomogla prevenirati HIV infekciju kod pacijenata koji su bili izloženi ili su u visokorizičnoj skupini da budu izloženi virusu, a primjenu bi mogla pronaći i u sprječavanju prijenosa virusa s HIV pozitivnih trudnica za djecu.

Sljedeći su korak opsežnija ispitivanja te istraživanje načina kako poboljšati imunoterapiju: modificirati, pojačati učinak postojećih antitijela te ih kombinirati s drugim antitijelima ili HIV lijekovima. Ispitivat će se učinkovitost antitijela ondje gdje aniretrovirusni lijekovi zakazuju, a znanstvenici će istražiti i potencijal primjene antitijela u budućem HIV cjepivu.

Izvor: Forbes