Lijekove za abortus u Poljsku će dostaviti dronom

Tablete koje izazivaju abortus, četiri će organizacije koje se bore za prava žena u Njemačkoj i Poljskoj u pogranični grad Slubice dopremiti dronom, piše časopis Time.

U nadi da će stati na kraj restriktivnom poljskom zakonu o pravu na abortus, dronovi će tablete nositi iz Frankfurta preko rijeke Odre do poljskog grada Slubice. Koristeći bizarnu rupu u zakonu ženama je zakonski dopušteno dopremiti pilule dronom jer u zakonu ne stoji da je ilegalno inducirati pobačaj.
Ova dostava bi trebala, nadaju se iz ovih četiriju organizacija, usmjeriti pažnju na raskorak poljskog zakona o abortusu i ostalih zemalja Europe koje su pravo izbora na pobačaj ostavili ženi, kažu iz udruge Women on Waves. Procjenjuje se da godišnje u Poljskoj 50 tisuća žena ilegalno napravi abortus, a na tisuće pomoć potraži u Engleskoj.
Poljska, kao zemlja gdje se 88 posto populacije izjašnjava katolicima, jedna je od vrlo malog broja zemalja u Europi gdje žena na legalni inducirani pobačaj može otići jedino ako je silovana, ukoliko je dokazan incestuozan odnos, ako je majčin život zdravstveno ugrožen ili fetus malformiran. Pravo na ovaj izbor žena u Poljskoj nema od 1993. Sedam je europskih zemalja koje na ovaj način brane abortus, a to su: Sjeverna Irska, Republika Irska, Andora, Liechtenstein, Malta i San Marino.

Lijekovi zakazani za dostavu 27. lipnja su mifepristone i misoprostol, odobreni od strane WHO-a (Svjetske Zdravstvene organizacije). Ovi se lijekovi mogu uzeti bez liječničkog nadzora u trudnoći ispod devet tjedana, javljaju iz Women on Waves. Budući da dronovi neće letjeti kroz kontrolirani zračni prostor, a težit će manje od pet kilograma, ovaj prelet dronom ne zahtjeva autorizaciju kako poljske tako ni njemačke vlade.

Poljska je izabrana za ovu akciju zbog svojih restriktivnih zakona o pobačaju i ne osjetljivosti Vlade po ovom pitanju, a uspije li, iduća akcija bi se trebala poduzeti u Irskoj. Iz Udruge Women on Waves rekli su da nisu sigurni kako će reagirati poljska vlada.