Ružna strana proizvoda za održavanje ljepote: Što su sulfati?

Sulfati u kozmetici mogu štetno djelovati na kožu

Sulfati su ozloglašeni, ali ujedno i najčešće navedeni sastojci proizvoda za održavanje higijene, no znate li koliko su oni zapravo štetni?

Obratite li pozornost na sastav proizvoda u svojoj kuhinji, kupaonici i kozmetičkoj torbici šanse su da ćete na većini među glavnim sastojcima pronaći natrijev lauril ili lauret-sulfat. Sulfati su već duže vremena na udaru sve osviještenijih i zahtjevnijih potrošača, a mnogo je tvrdnji o tome kako djeluju iritirajuće ili čak uzrokuju rak.

Što su tenzidi?

Tenzidi ili surfaktanti su površinski aktivne tvari koje smanjuju površinsku napetost vode te tako omogućuju nastajanje pjene. Oni su glavni sastojci deterdženata, a koriste se i kao emulgatori, omekšivači i odmašćivači. U kozmetici su u vrlo širokoj upotrebi kao pjenila, a zato što utječu na odvajanje ulja i nečistoće od podloge možemo ih pronaći u brojnim proizvodima kao što su sapuni, šamponi, gelovi za tuširanje i paste za zube.

Lauril, lauret i ostali sulfati

Tenzidi su, dakle, glavni sastojci proizvoda za čišćenje i održavanje higijene. Zbog niske cijene proizvodnje i dostupnosti najčešće se koriste sulfati, i to upravo natrijev lauril-sulfat (Sodium lauryl sulfate – SLS) i natrijev lauril-sulfat (Sodium laureth sulfate – SLES). Razlika između ta dva sulfata je u načinu proizvodnje.

SLS je vrlo dobar kao sastojak za čišćenje, ali u velikoj mjeri iritira kožu: oštećuje vanjski sloj kože te može uzrokovati alergijske reakcije, suhoću i svrbež kože. U šamponima također povećava rizik od iritacije vlasišta, nadražuje oči, a kosu čini zapetljanom, ispucalom i oduzima joj sjaj.

Sulfati su proglašeni sigurnima za kratkoročno ili povremeno korištenje. Ipak, ispitivanja pokazuju povećani rizik od iritacije što je više koža u kontaktu sa SLS-om, a potvrđeno je kako na koži djeluje komedogeno – začepljuje pore.

Iako je SLES načelno vrlo sličan SLS-u te se koristi u iste svrhe, SLES u proizvodnji prolazi dodatnu obradu koja ga čini nešto blažim blažim za kožu i vlasište. O nusproduktima te obrade kruže brojne tvrdnje kako uzrokuju rak te im se stoga pridaje velika pozornost, no poveznice između SLS-a (i SLES-a) i raka nisu potvrđene.

Otkako su SLS i SLES dospjeli pod povećalo, proizvodači među sastojke uvode i druge vrste sulfata ili naglašavaju njihovo podrijetlo, ali u konačnici nije važno je li sulfat sintetski ili deriviran iz prirodnih sirovina poput kokosa jer se radi jednako o učinkovitom, a stoga i agresivnom pjenilu. Slična imena uključuju Sodium dodecyl sulfate, Sodium coco-sulfate, Sodium caprylic sulfate i tako dalje, a razlikuju se prema izoliranoj masnoj kiselini koja je upotrijebljena u procesu proizvodnje.

Što sad?

Obratite pozornost na deklaraciju, potražite prirodnu kozmetiku ili proizvođače koji su u potpunosti odustali od upotrebe sulfata. Na njihovim će se proizvodima najčešće naći oznaka da ne sadrže sulfate (eng. sulfate free). Prirodna kozmetika koristi saponine iz prirode – oni se manje pjene, ali jednako učinkovito ukljanjaju ulja i nečistoće, a uz to nisu agresivni za kožu.