Ružna strana proizvoda za održavanje ljepote: Što su ftalati?

Ftalati u kozmetici - je li ih moguće izbjeći?

Ftalati su na zlu glasu jer remete prirodnu ravnotežu hormona, a žene su posebno izložene unošenju tih toksičnih spojeva u organizam zbog učestalog korištenja kozmetičkih proizvoda. No što su zapravo ftalati?

Ftalati su zajedničko ime za veliku skupinu industrijskih spojeva, a poznati su kao plastifikatori i omekšivači u najširoj primjeni. Mnogo je vrsta ftalata koji se koriste i još više toksikoloških kontroverza koje ih okružuju.

Ftalati u kozmetici

Ftalati su se posljednjih nekoliko desetljeća na mala vrata uvukli u široku primjenu zbog brojnih povoljnih kemijskih svojstava: plastiku čine fleksibilnijom, a u otopinama djeluju kao učvršćivači i stabilizatori. Osim u industriji, koriste se u kozmetici, a sadrži ih većina komercijalnih plastičnih proizvoda i ambalaže za pakiranje hrane. Lakovi za kosu i nokte, parfemi i losioni samo su neki od proizvoda za osobnu njegu koji sadrže ftalate.

Premda svijest o njihovoj štetnosti raste, danas su i dalje gotovo sveprisutni i to ne samo u proizvodima u kojima se ciljano koriste, već i u okolišu kao zagađivači.

Štetnost ftalata

Iako su potrebna dodatna istraživanja koja bi utvrdila točan mehanizam njihova djelovanja na organizam, studije se slažu da ftalati narušavaju normalno funkcioniranje endokrinog sustava i ravnotežu hormona, a povezuju ih s autizmom, smanjenom inteligencijom, astmom, pretilošću, dijabetesom tipa 2 i rakom dojke.

Pretpostavlja se kako ftalati imaju najveći utjecaj na nerođenu djecu i dojenčad. Znanstvena istraživanja pokazala su kako je izlaganje ftalatima posebno problematično kod trudnica koje nose mušku djecu jer može dovesti do blokade sinteze muških hormona koja rezultira razvojnim abnormalnostima ili čak sterilnosti u odraslih muškaraca.

Upravo je kod žena reproduktivne dobi pronađena najviša koncentracija ftalata od svih testiranih skupina odraslih muškaraca i žena, vrlo vjerojatno zbog učestalog korištenja kozmetičkih preparata koji sadrže ftalate.

Je li moguće izbjeći ftalate?

S porastom dokaza o štetnosti na ljudsko tijelo, sve se više preporučuje izbjegavati ftalate koliko je god moguće u svakodnevnom životu. Po svemu sudeći, izbjeći ih sasvim je teško ili nemoguće, ali se pažljivim odabirom kozmetičkih proizvoda može smanjiti njihov unos.

Proizvođači nisu obavezni navesti ftalate na sastavu proizvoda. Osim ako je izričito napisano da je proizvod bez ftalata (enf. phathalate free), oni se vrlo vjerojatno skrivaju iza mirisa i parfemskih dodataka na popisu sastojaka (eng. parfum i/ili fragrance). Potrebno je obratiti pozornost i na ambalažu proizvoda te izbjegavati onu s reciklirajućim kodom broj 3 i 7.

Potrošači se stoga sve češće odlučuju za prirodnu kozmetiku i proizvođače koji deklarirano ne koriste ftalate, a neki od njih dostupni na našem tržištu su Apivita, dr. Hauschka i John Master Organics.