Razotkrivanje: Laži, prevare i prividna znanost najvećeg liječničkog šarlatana dr. Oza

Dr Oz

Godinama je bio neokrunjeni kralj malih ekrana, slavilo ga se, obožavalo, klanjalo mu se. Njegova (e)misija ‘The Dr. Oz show’ bila je – biblijska (e)misija. Gotovo da nije postojao savjet dr. Oza koji se dovodio u pitanje, zdravstvene teme koju nije obradio. Frenetično mu se pljeskalo, padalo u trans, a istopljeni kilogrami samo što nisu u galonima potekli ulaštenim podovima luksuznih studija diljem zemlje dok je Oz zategnutog lica i holivudskog osmjeha kao posljednji živući redikul skakao amo tamo. Slušajući savjete dr. Oza debele su Amerikanke s XXL hamburgerima u jednoj, te dolarima u drugoj ruci sumanuto kupovale i obilno nanosile i gutale skupe proizvode za mršavljenje poput kakvih bombona. Proizvode koji nisu bili djelotvorni.  Efekt Mehmeta Oza, očekivano, dobio je ružan epilog. Rasplet za pamćenje i filmsku ekranizaciju.

Pored goleme lojalne vojske dokono – histeričnih američkih kućanica, pod lupu šire javnosti, dr. Oz je došao lani. Najslavniji televizijski liječnik u lipnju 2014. doveden je na svjedočenje pred američki Kongres pod sumnjom za laži, prevare, sukobe interesa i prodavanje prividne znanosti. Slavni medijski šarlatan visoko je poletio i još brže aterirao. Oni koji su ga podigli u prostranstva moći, vrlo su ga brzo s guštom nagazili. Mediji nisu imali milosrđa.

Pozivajući se na dio liječničke struke i njihove procjene, neki ugledni američki mediji poput The New Yorkera još su prije dvije godine upozorili da najdraži liječnik čini više štete nego koristi. Iako je dugo bio na meti brojnih kritičara zbog svojih savjeta kojima je lako obmanjivao dio neuke američke javnosti, dolijao je pod optužbom da njegovi savjeti o uzimanju raznih dodataka prehrani za mršavljenje nisu znanstveno utemeljeni te da ljudima ulijevaju lažnu nadu za oporavak od bolesti.

Dr. Oz, inače  specijalist kardiokirurgije, priznao je da su njegove priče o zelenoj kavi i drugim nadomjescima bile ‘kićene’ te je obećao objaviti točan popis proizvoda za koje misli da bi mogle pomoći ljudima u skidanju kilograma i poboljšavanju zdravlja (uz jedenje manje količine hrane i kretanje), pisao je Huffington Post.

Za šarlatanstvo ga je optužila i predsjednica Udruge za zaštitu potrošača, američka senatorica Claire McCaskill koja je zatražila njegovo saslušanje pred američkim Kongresom. Dr. Oza optužili su da obmanjuje javnost te da im savjetuje uzimanje raznih dodataka prehrani za mršavljenje koji zapravo ne djeluju. McCaskill je Oza suočila s epizodom njegova showa iz 2012. u kojoj je on izjavio da je ekstrakt zelene kave ‘magičan lijek za mršavljenje za ljude svih tjelesnih tipova’. ‘Razumijem da u svojoj emisiji radite i puno toga dobroga, ali zaista ne razumijem zašto govorite takve stvari kada i sami znate da nisu istinite’, rekla je McCaskill dr. Ozu. Nakon saslušanja pred Kongresom, cijela priča poprimila je znatno veće razmjere, pa je i slavni liječnik morao reagirati.

‘Razumijem da proizvodi koje prikazujem u svojoj emisiji nisu znanstveno dokazani, ali publici dajem savjete iste kao što dajem i svojoj obitelji. Dakle i moja obitelj je isprobavala te proizvode’, pravdao se dr. Oz. Istaknuo je kako ne dopušta reklamiranje određenih brendova lijekova u svojoj emisiji, ali je dodao kako vjeruje u učinkovitost određenih nadomjestaka prehrani. Priznao je, ipak, kako je svjestan da proizvodi koje preporučuje u svojoj emisiji nisu čudotvorni te da daju kratkoročna rješenja.

Tri najveće laži dr. Oza

Laž #1 Proizvodi koji ubrzavaju metabolizam

Dr. Oz je u mnogim svojim emisijama govorio o metabolizmu kao ključnom čimbeniku u mršavljenju što samo po sebi i nije sporno. ‘Proizvodi koji ubrzavaju rad metabolizma su sveti gral mršavljenja’, tvrdio je u više navrata dr. Oz. Međutim, dr. Oz je lažno isticao da mnogi proizvodi ubrzavaju metabolizam, što se kasnije pokazalo kao notorna laž.

Laž #2 Masne naslage na trbuhu magično nestaju

Prema dr. Ozu, masne naslage na trbuhu lako možete smanjiti odete li na dijetu ili uzimate određene dodatke prehrani. ‘Uz pomoć napitka od zelenog čaja zauvijek ćete izgubiti masne naslage na trbuhu’, izjavio je dr. Oz u jednoj od svojih emisija. Činjenica je da znanost nikada nije potvrdila takve tvrdnje.

Laž #3 Čudotvorne tablete koje smanjuju glad

Dr. Oz više puta je istaknuo da su dodaci prehrani za mršavljenje, odnosno razne tablete, pravi čudotvorci. ‘Dodaci prehrani ne samo da će vas učiniti mršavijima, nego će uništiti i vašu žudnju za hranom’, poručio je u jednoj emisiji dr. Oz. No za većinu tih tableta ne postoji znanstveni dokaz o djelotvornosti, a neke čak nikada ni nisu proučavane.

Dr. Oz pristao je na sudsku nagodbu prema kojoj će svojim gledateljima koje je prevario lažnim sredstvima za mršavljenje, zajedno s kompanijama s kojima je surađivao, morati isplatiti odštetu u iznosu od devet milijuna dolara.

Nedavno provedeno istraživanje pokazalo je da oko 50 posto tvrdnji dr. Oza nije imalo nikakvo znanstveno uporište ili je čak bilo u suprotnosti s dostupnim dokazima.