Kad koža kaže dosta: prva pomoć za osjetljivu kožu

Kad koža kaže dosta: prva pomoć za osjetljivu kožu, može li vam pomoći dermokozmetika?

Osip, crvenilo i nepravilnosti nisu samo estetski problemi nego i znakovi da Vaša koža zahtijeva posebnu njegu kako bi (p)ostala zdrava i lijepa.

Netolerantna, alergična i reaktivna koža neki su od izraza koji se koriste da bi se opisala stanja i stupnjevala osjetljivost kože koja stoga zahtijeva posebnu njegu.

Razloge za pojačanu osjetljivost kože možemo među ostalima pronaći u stresu, onečišćenom zraku i nezdravoj prehrani koji su danas često dio našeg životnog stila. Žene su posebno podložne osjetljivoj koži zbog mjesečnih oscilacija uzrokovanih hormonalnim ciklusom. Povećani broj reakcija na konvencionalne sastojke poput parfema, konzervansa, ftalata ili antiseptika također je uvjetovao poseban pristup liječenju i uljepšavanju kože.

Stupnjevanje osjetljive kože

Pojačana osjetljivost kože često se prikazuje stupnjevanjem na osjetljivu, netolerantnu i alergičnu kožu. Osjetljiva ili reaktivna koža može biti genetski uvjetovana ili stečena, a definira se kao pojačana osjetljivost koja nije uzrokovana alergijskim i imunološkim mehanizmima.

Drugi je stupanj netolerantna koža koja više ne podnosti određene, najčešće drogerijske kozmetičke i higijenske proizvode, dok je treći i najteži stupanj alergična koža koja na vanjske utjecaje regira imunološkom reakcijom koja rezultira osipom, crvenilom ili ekcemom.

Osjetljivost ne mora biti povezana s tipom kože, no problematična ili suha koža u kombinaciji s nekima od navedenih stanja dodatno će zakomplicirati njegu i održavanje zdravlja kože. Upravo su s takvim specifičnim potrebama kože smišljene posebne linije proizvoda specijalizirane za razna stanja kože.

Dermokozmetika – pomoć za osjetljivu kožu

Izrazi dermokozmetika, kozmetika s posebnom namjenom, a ponekad i kozmeceutika objedinjuju veliki broj preparata koji kombiniraju dermatološko djelovanje s kozmetičkim svojstvima. Nanose se lokalno, a formulirani su za održavanje zdravlja i ljepote kože, vlasišta i kose.

Radi se o proizvodima koji su na temelju posebnih propisa izdvojeni iz kozmetičke industrije. Oni ne zamjenjuju dermatološko-medicinske proizvode koji se koriste u terapiji kožnih bolesti već služe kao podrška, a u usporedbi s medicinskim proizvodima mogu se koristiti dulji period ili neograničeno.

Da bi se smatrao dermokozmetičkim, pojedini proizvod mora sadržavati minimalno jedan aktivni djelatni sastojak koji prodire u površinski sloj kože te ima specifične biokemijske mehanizme djelovanja na ciljane stranice u ljudskoj koži. Tvrdnje o učinkovitosti moraju potvrditi objavljene i recenzirane kliničke studije, dok proizvodnju reguliraju posebni farmaceutski standardi koji uključuju bezzračno pakiranje.

Pravilan odabir dermokozmetike regulirat će razna stanja kože koja uzrokuju nelagodu i narušavaju njezin izgled: spriječit će alergijske reakcije, osjećaj suhoće i zatezanja, ljuštenje ili crvenilo.