Ovo su sastojci koji će vam pomoći u mršavljenju

Koji su najučinkovitiji sastojci za mršavljenje?

Odabrana rutina ne daje željene rezultate? Dosegli ste plato – onih preostalih tvrdoglavih nekoliko kilograma neće otići? Ovo su sastojci za mršavljenje koji će Vašem tijelu pomoći smanjiti tjelesnu težinu.

Ponekad je uz reguliranje prehrane i fizičku aktivnost našem tijelu jednostavno potreban dodatni poticaj. Pažljivi odabir namirnica s djelatnim tvarima može Vam u tome pomoći, a jednostavniji su način koncentrirani dodaci prehrani oblikovani kako bi organizam potaknuli na razgrađivanje masnih naslaga i/ili sprječavali taloženje novih.

Biljni sastojci za mršavljenje – dodatni poticaj

Mršavljenje nije moguće bez usvajanja zdravih navika, no svatko tko je pokušao izgubiti višak kilograma zna da u tom procesu svaka pomoć dobrodošla. Ako ste se izgubili u moru proizvoda za mršavljenje koji se nalaze na tržištu, obratite pozornost na neke od ovih aktivnih sastojaka jer bi oni mogli onaj mali, ali ključni poticaj na putu do željene težine.

#1 Crni papar

Za okus i aktivno djelovanje crnog papra zaslužan je piperin – alkaloid koji stimulira izlučivanje klorovodične kiseline neophodne za probavu, povećava apsorpciju hranjivih sastojaka, a ima i protuupalno djelovanje.

Istraživanja su pokazala kako crni papar može stimulirati želudac i probavu, podići razinu metabolizma te tako potaknuti tijelo da brže sagorijeva masnoće. Već će i sama konzumacija hrane začinjene crnim paprom povećati razinu metabolizma i do nekoliko sati poslije obroka.

#2 Guarana

Guarana je ekstrakt autohtone amazonske biljke koji sadrži guaranin – sastojak gotovo identičan kofeinu, ali s duljim kontinuiranim učinkom. Djeluje stimulativno na središnji živčani sustav, pojačava lučenje serotonina te nas održava budnima i aktivnima.

Ekstrakt sjemena guarane potiče termogenezu i smanjuje osjećaj gladi, a zbog usporenog oslobađanja i produljenog djelovanja uspješno se primjenjuje kao prirodna nadopuna u pripravcima za mršavljenje.

#3 Klorogenična kiselina

Razna istraživanja pokazala su kako je popularna zelena kava odličan saveznik u borbi s viškom kilograma, a pritom je najvažniji njezin glavni sastojak – klorogenična kiselina. Klorogenična kiselina je antioksidans koji pomaže u reguliranju šećera u krvi tako što smanjuje apsorpciju glukoze, a samim time umanjuje stvaranje masnih naslaga.

Prilikom kupovine zelene kave važno je obratiti pozornost na koncentraciju – što je ekstrakt jači, to je učinak bolji, stoga potražite ekstrakt s minimalno 45% klorogenične kiseline.

 

sastojci za mršavljenje
Klorogenična kiselina uz dodatak L-karnitina pomaže regulirati kilograme.

 

#4 L-Carnitine

L-karnitin je aminokiselina zaslužna za iskorištavanje masnih kiselina kao izvora energije koji se sintetizira u jetri i bubrezima. Zdravi ljudski organizam proizvodi dovoljne količine iz hrane, no osobe koje ne konzumiraju crveno meso trebale bi razmisliti o nadomjestku.

Budući da L-karnitin pomaže pri iskorištavanju postojećih energetskih rezerva masti u tijelu, najučinkovitiji je u kombinaciji s intenzivnim aerobnim treninzima.

sastojci za mršavljenje
1 gram ekstrakta zelenog čaja ekvivalent je cca 14 šalica čaja.

#5 Zeleni čaj

Šalica zelenog čaja poznata je po blagotvornom djelovanju na naše zdravlje, a pokazalo se ona pomaže smanjiti tjelesnu težinu. Zeleni čaj u svom sastavu sadrži vitamine, minerale i kofein te fitokemikalije – polifenole kojima su istraživanja pripisala pozitivan učinak pri mršavljenju.

Osim što djeluje kao stimulans i sredstvo za detoksikaciju, zeleni čaj povećava potrošnju energije potrebne za probavu i potiče termogenezu.