Jedna od najčešćih bolesti modernog vremena je tema o kojoj nerado govorimo

Pomoć kod hemoroida? Vlakna, unos probiotika i tekućine, kretanje i manje stresa!

Česte tegobe hemoroidalne bolesti mogu se ublažiti i prevenirati obratite li pozornost na zdravlje svojih krvnih žila. Trenutnu pomoć kod hemoroida pružit će neki preparati, dok se dugoročno rješenje može naći u izmjeni prehrambenih i životnih navika.

Iako to nije česta tema razgovora, podaci govore da se od 50 do čak 70% ljudi u životu susrelo s tegobama hemoroida što ne iznenađuje s obzirom na današnji sjedilački način života. Uz dugotrajno sjedenje, rizik od razvoja hemoroida znatno povećavaju neuredna prehrana i stres.

Hemoroidalna bolest je najčešća bolest završnog dijela debelog crijeva. Svrbež, osjećaj unutarnjeg pritiska, bolne otekline, opipljivi čvorovi i krvarenje simptomi su koji ukazuju na hemoroide i ne treba ih zanemariti. Problemi s proširenim venama, poteškoće venske cirkulacije te tegobe s hemoroidima mogu se bez liječenja pretvoriti u ozbiljan zdravstveni problem. Smatra se da svaka peta osoba boluje od nekog oblika poremećaja venske cirkulacije.

Prevencija i pomoć kod hemoroida

Smetnje uzrokovane hemoroidima znatno utječu na kvalitetu života. Uporaba lijekova ublažava tegobe, ali ne predstavlja trajno rješenje. Dok će teži slučajevi zahtijevati liječničku ili čak kiruršku pomoć, lakše tegobe hemoroida možete prevenirati ili ublažiti sami.

#1 Povećajte unos tekućine

Povećani unos tekućine pomoći će olakšati stolicu i prevenirati konstipaciju: birajte vodu ili sokove od šljive, jabuke i kruške. Svježe cijeđeni sokovi najbolja su opcija, a ukoliko su kupovni izbjegavajte one s dodanim šećerom.

pomoć kod hemoroida
Šljiva (Prunus domestica) ima laksativno djelovanje.

#2 Pokrenite se

Fizička aktivnost poboljšava cirkulaciju, stimulira metabolizam i probavu. Idealno je sjediti što manje, no ako u uredu ne možete izbjeći dugotrajno sjedenje, barem povremeno ustanite i krećite se kako biste potaknuli cirkulaciju i smanjili pritisak na rektalno područje.

#3 Obogatite svoju prehranu biljnim vlaknima

Prehrana bogata vlaknima glavna je podrška dobroj probavi. Ne zaobilazite svježe i sušeno voće, posebice kruške i bobice, mahunarke, cjelovite žitarice i lanene sjemenke. Unosite više probiotika, a izbjegavajte previše začinjenu i ljutu hranu, posebice kad su tegobe hemoroida izražene.

#4 Kombinirajte bioflavonoide i vitamin C

Danas se u terapiji proširenih vena sve češće upotrebljavaju bioflavonoidi. Bioflavonoidi se opravdano svrstavaju u skupinu najaktivnijih tvari sa ciljanim učinkom na zaštitu krvnih žila. Osim preventivnih mjera lokalne terapije preporučuje se i dodatak bioflavonoida.

Gdje pronaći bioflavonoide? Ovo je hrana najbogatija flavonoidima.

pomoć kod hemoroida
Bioflavonoidi i vitamin C mogu ublažiti tegobe hemoroidalne bolesti jer pružaju podršku venskom sustavu.

 

Pokazalo se da bioflavonoidi povećavaju venski tonus, smanjuju otok tkiva, reguliraju propusnost kapilara, poboljšavaju limfnu drenažu, imaju antitrombotička svojstva, a imaju i protuupalno djelovanje.

Sinergija vitamina C i bioflavonoida dobro djeluje na prevenciju venskih poremećaja. Bioflavonoidi dodatno pojačavaju djelovanje vitamina C koji doprinosi stvaranju kolagena za normalnu funkciju krvnih žila. Vitamin C pojačava tonus vena i kapilara, smanjuje lomljivost i propusnost kapilara te je tako od velike koristi u ublažavanju poremećaja venske cirkulacije.

Bioflavonoidi smanjuju i stežu tkivo te sluznicu hemoroidalnih čvorića pa tako sluznica postaje otpornija na traumu uzrokovanu tvrdom stolicom. Dodatak bioflavonoida koristi se preventivno i terapijski za vrijeme kronične venske insuficijencije te kod akutne bolesti hemoroida, ali i za dugotrajnije liječenje.