U službi čovjeka od njegovog postanka: pobijedite loše bakterije dobrima

Najbolji probiotici za održavanje zdravlja probave

Zašto su za održavanje probave zdravom najbolji probiotici? Povećani unos dobrih bakterija pomoći će uspostaviti ravnotežu probave koju su narušili stres, loša prehrana i bolesti te tako olakšati poremećaje probave.

Složit ćemo se, još jednom i ponoviti, da posljednjih desetak, dvadeset godina živimo ubrzano. Loša, često nezdrava prehrana, stres i sjedilački način života često su okidač za mnoge poremećaje u organizmu koji mogu rezultirati ozbiljnim zdravstvenim problemima koji, ne tretirajući ih, nezaobilazno vode narušenom zdravlju. Najbolje je prevenirati, no kako znamo da je to zbog raznih okolnosti ponekad nemoguće, dobivenu zdravstvenu tegobu valja prihvatiti, razumjeti i, uvjetno rečeno, liječiti.

Loša probava je posljedica životnog stila

Nadutost, diareja ili konstipacija česta su posljedica ovakvog načina življenja, a ove poremećaje probave najčešće uzrokuje naš stil života. Uzmemo li u obzir litre i litre popijenih poslovnih kava, alkohola, prejakih začina ili antibiotika, probavi problemi nisu iznenađenje. Jer dok ciljano uništavaju bakterije kojima su namijenjeni, istovremeno urušavaju neke druge procese u organizmu narušavajući imunitet odnosno zdravlje čovjeka.

Metabolizam ili izmjena tvari je skup kemijskih reakcija koje se odvijaju u živom organizmu kako bi održali život. Kontinuirani proces koji se odvija u svakoj stanici tijela kontroliran je od strane endokrinih žlijezda – organa čiji je zadatak da tvari koje igraju važnu ulogu u vezi s općim kemijskim promjenama ili aktivnostima udaljenih drugih organa luče u krv ili limfu. Svi ti komplicirani procesi omogućuju organizmu da raste, da se razmnožava, da održava svoju strukturu i reagira na okolinu.

Metabolizam sam određuje koji će kemijski spojevi se koristiti kao hranjive tvari, a koji kao otrovi koji će izići iz organizma. Nedjeljiva od metabolizma je probava, proces kojim se razgrađuje hrana mehanički i kemijski. Probava omogućava opskrbu organizma vodom, mineralima, vitaminima i energijom bogatim tvarima poput ugljikovodika, masti i bjelančevina.

Blagotvorno djelovanje probiotika

Iako su u službi čovjeka od njegovog postanka, probiotici (grč. bios – život) su na velika vrata ušli tek posljednjih nekoliko godina. Ti se nepatogeni mikroorganizmi, stanari naših organizama, nalaze posvuda u tijelu. Iz usne šupljine, crijeva, rodnice i sa kože stalno rade za nas. Stari su Rimljani kiselim mlijekom ublažavali probavne tegobe.

Probiotici su bakterije koje se nalaze u različitim prehrambenim proizvodima (npr. fermentiranim mliječnim napitcima i ukiseljenom povrću) i dodacima prehrani, a povoljno djeluju na čovjeka i životinje, pomažući ravnotežu njihove crijevne mikroflore.

Dobre bakterije mliječne kiseline uobičajeno se nalaze u probavnom traktu te čine crijevnu mikrofloru. Ravnoteža crijevne mikroflore iznimno je važna kako za probavu i održavanje funkcije crijevne sluznice tako i za optimalno funkcioniranje imunološkog sustava. Crijevna flora može biti narušena brojnim vanjskim čimbenicima kao što su stres, nezdrava prehrana, uzimanje antibiotika, virusnim i bakterijskim infekcijama, prekomjernom konzumacijom alkohola te mnogim drugim.

Za zdravu probavu najbolji probiotici

Ukoliko imate problema s radom Vašeg metabolizma i probavom, na tržištu postoji čitav niz proizvoda, pojedinačnih ili objedinjenih sastojaka, kojima možete regulirati njihov rad i ublažiti probleme koji vrlo često nastaju i nakon samo jedne kure antibiotika.

Suvremena farmacija uspjela je objediniti sve bitne vitamine i minerale na jednom mjestu, u pripravku sinergijskog djelovanja korisnih bakterija mliječne kiseline, vitamina B6, apigenina, cinka i ekstrakta paprene metvice. Kapsule biljnog porijekla idealne su i za vegetarijance i vegane, a korisne bakterije sposobne su dulje preživjeti u crijevima (želučano-otporne kapsule).

Nadalje, na tržištu postoji niz proizvoda za bebe i dojenčad koja često u prvim mjesecima imaju problema s probavom. Kapi sadrže kulturu živih liofiliziranih bakterija mliječne kiseline Lactobacillus rhamnosus SP1 te Vitamin D i mogu ih koristiti djeca od rođenja nadalje.

Lactobacillus rhamnosus SP1 (GG) je prirodan stanovnik zdrave crijevne mikroflore kod dojenčadi i djece dok je Vitamin D3 kolekalciferol potreban za normalan rast i razvoj kostiju koji ne sadrži alergene, gluten, laktozu ni mliječne prerađevine te nema okusa ni mirisa.

 

Healthy eating fit womanTri su preduvjeta za zdravu probavu, znate li ih?

Zdrava probava je stup imunološkog sustava i zdravlja općenito, a ono se pak ne može održati bez dobrih crijevnih bakterija koje nas štite od onih loših.

 

 

[toggle title=”Što treba znati o dodacima prehrani?” state=”open”]

Važno je znati da dodatak prehrani nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani. Svaki dodatak prehrani na ambalaži mora imati navedenu preporučenu dnevnu dozu. Preporučene dnevne doze ne smiju se prekoračiti. Važno je pridržavati se zdravog načina života.

Proizvode nabavljajte isključivo iz provjerenih izvora, putem web shopa Ljekarnik.hr ili u odabranoj ljekarni.[/toggle] [toggle title=”Ambalaža proizvoda sadrži informacije važne za vaše zdravlje!” state=”close”]

Svaki dodatak prehrani na svojoj ambalaži može imati istaknute zdravstvene tvrdnje. Zdravstvene tvrdnje govore o utjecaju proizvoda na organizam. Zdravstvene tvrdnje mogu biti različite za proizvode s naizgled sličnim sastavom – uvijek dobro pročitajte sve što je navedeno na ambalaži. Internet je prepun informacija o raznim istraživanjama od kojih neka jesu, a neka nisu potvrđena od znanstvene zajednice. Podaci iz većine znanstvenih istraživanja i objavljenih stručnih studija koje se odnose na utjecaj dodataka prehrani na organizam su uobličeni u zdravstvene tvrdnje koje je odobrila europska regulatorna agencija za zdravlje hranu – EFSA i hrvatsko Ministarstvo zdravlja. U slučaju bilo kakve dvojbe o razumijevanju djelovanja proizvoda, proučite ambalažu ili reklamne materijale proizvoda koji vas zanima.

Proizvođači dodataka prehrani na reklamnim materijalima ili ambalaži proizvoda nikada ne smiju navoditi da se čovjekovo zdravlje može pogoršati ukoliko se ne uzima pojedini dodatak prehrani. Ukoliko naiđete na takvu sumnjivu promociju, preparat nemojte kupovati.

Ukoliko neki od proizvoda sadržava alergene poput mlijeka, ribe i školjkaša, glutena i sličnog, informacije o alergenima moraju biti istaknute na ambalaži ili promotivnim materijalima.

Prije uzimanja proizvoda dobro proučite njegov sastav. Ukoliko niste sigurni smijete li uzimati neki proizvod savjetujte se s liječnikom ili ljekarnikom prije uzimanja. Besplatan savjet od magistra farmacije možete potražiti i putem savjetovališta na web trgovini Ljekarnik.hr. U slučaju alergijske reakcije prekinite s uzimanjem proizvoda i odmah se obratite liječniku.[/toggle] [toggle title=”Svjedočanstva o djelotvornosti preparata” state=”close”]

Reklamiranje dodataka prehrani nije dozvoljeno koristeći svjedočanstava korisnika. Na Internetu ćete vjerojatno pronaći mnoštvo preparata čija se djelotvornost reklamira svjedočanstvima mnoštva “zadovoljnih korisnika” – to je strogo zabranjeno. Budite oprezni u takvim slučajevima jer u svrhu promocije o djelotvornosti proizvoda proizvođači smiju koristiti isključivo prethodno odobrene zdravstvene tvrdnje. Moguće je, međutim, da vam zdravstveni djelatnik preporuči neki preparat za svrhu koja nije navedena u nekoj zdravstvenih tvrdnji koja se nalazi na proizvodu. Stručni i obrazovani zdravstveni djelatnici to će učiniti nakon kliničke procjene zdravstvenog stanja svakog pojedinog pacijenta te svih potreba organizma da se s pojedinim zdravstvenim stanjima nosi. Nemojte kupovati preparate čiju djelotvornost potvrđuje samo mnoštvo “zadovoljnih korisnika” i “stručnjaka” čiji identitet ne možete provjeriti. [/toggle] [toggle title=”Trudnice, djeca i bolesnici” state=”close”]

Ukoliko uz dodatak prehrani koristite i neki lijek, prije uporabe ovog proizvoda pažljivo pročitate uputu o lijeku. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Za svako dijagnosticiranje i liječenje bolesti posjetite liječnika. Dodaci prehrani ne mogu zamijeniti propisani lijek bez izričite suglasnosti i preporuke liječnika. Nemojte samostalno mijenjati ili prekidati terapiju koju vam je propisao liječnik – lijekove uzimajte onako kako su propisani. Osluškujte signale koje vam šalje organizam – o svakoj promjeni koju primijetite obavijestite svojeg liječnika.

Ukoliko neki od proizvoda nije namijenjenen trudnicama, dojiljama, bebama, dojenčadi, djeci, starijim osobama, drugim skupinama ili osobama s određenim zdravstvenim stanjima, to će biti navedeno na ambalaži.[/toggle] [toggle title=”Čuvanje proizvoda” state=”close”]

Dodaci prehrani se trebaju čuvati na tamnom i hladnom mjestu daleko od dohvata male djece.[/toggle]