Nemoguća misija – Protokol: Kako odabrati pravi preparat za kožu, kosu i nokte?

Kako odabrati pravi proizvod za kožu, kosu i nokte?

Kako odabrati pravi u hrpi proizvoda privlačnih ambalaža još ugodnijih mirisa i aroma? Obratite pozornost na ovih osam čimbenika kako biste održali blistavu kožu, sjajnu kosu i čvrste nokte

Odabrati kremu za lice i tijelo ili pak nokte te šampon za kosu po vašoj mjeri u moru proizvoda na tržištu nije uopće lagan zadatak. Au contraire. Potraga za idealnim preparatom iz ekstatičnog i ugodnog početka često završava noćnom morom, umorom i nervozom. No, kako bi vaše tijelo dobilo njegu kakvu zaslužuje treba eliminirati, ako nikako drugačije, ono što vaša koža ne podnosi i za početak odrediti kakav tip kože uopće imate. Vaša koža je jedinstvena i takvom je i tretirajte.

Četiri glavna tipa kože ipak postoje: normalna, masna, suha, mješovita, te kao peta dodatna kategorija, osjetljiva koža. Gruba podjela je tek orjentacija u kojem smjeru krenuti. Mnoge žene primjećuju promjene u tipu kože uslijed vremenskih utjecaja ili pak stresa i drugih životnih promjena koje ostavljaju traga na našem licu. Pravilna prehrana je neophodna, ali katkad nije dovoljna, koliko god se trudili. No, nismo sami i sve radi za nas.

Kako biste odredili pravac u odabiru preparata za njegu vaše kože, kose i noktiju donosimo praktični vodič koji će pomoći barem eliminirati skupinu kojoj ne pripadate, odnosno pripadate:

#1 Starost kože

Kolagen je jaka i dugačka molekula koja čini osnovna vlakna vezivnog tkiva i glavnu potpornu strukturu kože.  S godinama njegova količina opada, a elastična vlakna postupno se dezintegriraju. U prijevodu, nekad gipka i puna koža postaje opuštenija. Kako biste ovaj proces maksimalno usporili za početak svakako birajte preparate s vlaknima kolagena koja će vašu kosu, kožu i nokte održavati toniziranom i savitljivom.

#2 Uvjeti života

Za razliku do prije još nekoliko godina, život se osjetno ubrzao. Poslovi su postali stresniji, radi se više, a vremena je manje. Silne poslovne i privatne obveze hektičnog načina života na nama ostavlja posljedice, a neujednačena prehrana i stres dolaze na naplatu. Opskrbite se antioksidansima A i C, te neizostavnoj obitelji B, velikim saveznicima u njezi kose, kože i noktiju.

#3 Fizička aktivnost

Nepravilan način ishrane i manjak fizičke aktivnosti su glavni faktori rizika za nastanak kroničnih bolesti. Gomilanjem masnog tkiva pothranjujete u organizam lipidne tvari i toksine koje štete vašem organizmu, a kožu čine zapostavljenom. Pretilost može voditi u depresiju, stanju u kojem dolazi do promjene u razinama hormona te sveopćeg narušavanja stanja organizma. Stoga hodajte, vozite bicikl, istegnite se – volite svoje tijelo i ono će tada voljeti vas.

#4 Stanje kože

Za razliku od tipa kože, stanje kože može se značajno mijenjati tijekom života. Mnogo smo puta naveli vanjske i unutarnje čimbenike koji određuju stanje kože: zagađenje i klima, stres, nasljedni faktori koji utječu na razinu sebuma, znoj i prirodni čimbenici zadržavanja vlage. Vodite računa koje preparate koristite i koju vrstu njege pružate koži jer danas sutra i to će biti važan faktor u promjeni stanja vaše kože.

#5 Tip kože

Četiri su vrste tipa kože: normalna, suha, masna i mještovita.

  • normalna koža: ‘Normalna’ je izraz koji se često koristi kako bi se opisala uravnotežena koža. Kako sama riječ tumači, normalna koža nije previše masna niti previše suha.
  • suha koža: ‘Suha’ se koristi za opisivanje tipa kože koji proizvodi manje sebuma (masna tekućina koju koža luči))od normalne kože. Zbog nedostatka sebuma suha koža ima manjak lipida (masti) koji su joj potrebni da zadrži vlažnost i izgradi zaštitni ovoj protiv vanjskih utjecaja. Karakteristike su joj zategnutost, grubost i dojam umora.
  • masna koža: Izraz ‘masna’ koristi se za opisivanje tipa kože s pojačanom proizvodnjom sebuma. Prekomjeno stvaranje ove masne tekućine poznato je i pod nazivom seboreja. Karakteristike masne kože su mastan sjaj i vidljive, veće pore.
  • mještovita koža: Mješovita koža je, kao što i sam naziv govori, koža koja se sastoji od mješavine određenih tipova kože. Glavne karakteristike variraju u T-zoni (čelo, nos, brada) i na obrazima.

Ne možete li sa sigurnošću odrediti tip kože posavjetujte se sa dermatologom, liječnikom ili ljekarnikom. Jednom kada ga odredite, potraga za idealnim preparatom bit će lakša.

#6 Pušenje i drugi rizični faktori

Nije na odmet ponoviti (jer ponavljanje je majka znanja) da uvlačenje toksičnih supstanci iz duhanskog dima neodgodivo, nezaobilazno i sa sigurnošću oštećuje vašu kožu i ubrzava njeno starenje. Pored pušenja, rizičan faktor je i onaj hormonalni, kojeg žene, u kojoj god životnoj dobi bile, ne mogu izbjeći. No, prihvatite li tu činjenicu, znat ćete se i prema njoj postaviti i ponašati se u skladu. Žlijezde lojnice i njihovo lučenje sebuma pod utjecajem su androgenih hormona. Kod žena se mijenja u životnoj dobi. Promjene u razinama hormona, mogu stvoriti i promjene raspoloženja prije menstruacije (premenstrualna napetost) i nakon porođaja (postpartalna depresija). Nadalje, klimakterij, faza uoči posljednje mjesečnice rezultira smanjenjem razine hormona, prvenstveno gestagena i estrogena. Sve ove promjene u organizmu odražavaju se na vanjski izgled, prvenstveno kožu, kosu i nokte. Vodite računa o svakoj pojedinoj fazi te prilagodite preparat za njegu istih.

#7 Uzimanje lijekova i /ili drugih dodataka prehrani

Koliko pomažu u ciljanom liječenju, toliko s druge strane uzrokuju pad imuniteta i narušavaju zdravlje nekog drugog organa. Stoga, uzimate li lijekove ili druge dodatke prehrani, savjetujte se s liječnikom kako tretirati i njegovati kožu, kako bi u što manjoj mjeri stradala.

#8 Preosjetljivost na neke sastojke

Anketa jednog proizvođača dezodoransa, koja je uključivala preko 2.000 stanovnica Velike Britanije, pokazala je kako svaka nanese 515 kemikalija dnevno na svoje tijelo. Sapuni, kreme za lice, područje oko očiju, kreme za sunčanje, dezodoransi, balzami… Izloženost proizvodima koje koristimo na dnevnoj osnovi, danima, tjednima, mjesecima, godinama, sadrže li otrovne supstance može povećati rizik od bolesti srca, kožnih problema i raka. Parabeni se u kozmetici koriste kao konzervansi i sprječavaju nastanak bakterija i gljivica u preparatima. Zato kada kupujete proizvod za njegu i higijenu čitajte deklaraciju.

Kako odabrati pravi proizvod?

Pronalaženje te izrada pripravaka bogatih mineralima i vitaminima koji će održati vašu kožu, kosu i nokte zdravima osnovni su zadaci suvremene dermatologije. No, uporaba vitamina i minerala u kozmetici ima svrhu samo ukoliko se primjenjuju na odgovarajući način, ispravnom koncentracijom i primjenom preparata koji će omogućiti optimalan ulazak kroz vašu kožu. Ljudskom organizmu i koži prirodni su sastojci oni koji im apsolutno i u potpunosti odgovaraju. Hoćete li ih i kako uzimati, te koju ćete primjenu odabrati, lokalnu ili oralnu ovisi isključivo o vama.

Proizvodi na tržištu danas su vrlo moderni i teško je odabrati onaj pravi. Neke farmaceutske tvrtke pronašle su formulu kako stvoriti izbalansirani proizvod koji našoj koži, kosi i noktima pružaju dostatnu njegu, a rezultati uglavnom objedinjuju kombinacije vitamina obitelji B, minerale (bakar, željezo i cink), ekstrakt paprike, ekstrakt zelenog čaja, L-cistin te ekstrakt žitarica (zob, proso, pir)Vitamin B2, cink, biotin  i niacin doprinose održavanju normalne kose i kože vlasišta, dok bakar doprinosi normalnoj pigmentaciji kose.

 

Minerali i vitamini za kožu, kosu i nokte, bioflavonoidi, kolagen... Da ili ne?Vitamini za kožu, kosu i nokte: Dolazi li ljepota doista iznutra?

Minerali i vitamini za kožu, kosu i nokte kombiniraju aktivne sastojke poput bioflavonoida, koenzima Q10, kolagena, hijaluronske kiseline i ekstrakata biljaka s blagotvornim djelovanjem.