Najzdravija hrana: Skarletne superbo(m)bice zaštitnici su zdravlja

Superbobice brusnice za zdravlje urinarnog trakta i cijelog organizma!

Brusnice za zdravlje: poznate su kao zaštitnici urinarnog trakta, no nutritivno i antioksidativno bogatstvo ovih superbobica pruža potporu zdravlju cjelokupnog organizma.

Pekmez od brusnice, slatki preljev od brusnice, čaj, sok, desert ili pak suha – brusnica je voće koje slavi proljeće. I iako nitko nije siguran kada se brusnica počela povezivati s proljetnim zabavama, povjesničari su naišli na zapise iz kojih se dalo zaključiti da su prvi žitelji Amerike, osim što su ih jeli, brusnice koristili u bojanju odjeće!

Iako su joj bobice vrlo male, ne treba podcijeniti svojstva ovih malih bo(m)bica. Bogata antioksidansima i visoko nutritivna, brusnica je s razlogom svoje mjesto zasluženo zauzela među prvih pet supernamirnica. Nije zgorega spomenuti da pola šalice ovih superbobica sadrži svega 25 kalorija.

Nutritivno bogatstvo brusnica

Brusnica obiluje vitaminom C, vlaknima i vitaminom E i manganom. Pored ovog, sadrži benzolnu kiselinu, koja služi kao prirodni konzervans. Sjemenke brusnice sadrže omega-3 masne kiseline. Nadalje, brusnica obiluje vlaknima, antocijaninima, proantocijaninima, kalijem, kalcijem, magnezijem i ostalim mikronutrijentima.

Vitamin C – Snažan prirodni antioksidans sposoban je blokirati neka oštećenja uzrokovana slobodnim radikalima. Također jača otpornost organizma protiv zaraznih agensa.

Vlakna – Visoki unos vlakana povezan je sa značajno nižim rizicima za razvoj koronarne bolesti srca, moždanog udara, hipertenzije, dijabetesa, pretilosti i određenih gastrointestinalnih bolesti.

Vitamin E – Jedan je od najjačih antioksidansa u organizmu i važan je za arterijsko zdravlje: sprječava nastanak arterijskog plaka, suženje arterija i razvoj ateroskleroze. Smatra se da vitamin E zajedno sa drugim antioksidansima iz hrane (vitamin C, flavonoidi) doprinosi i poboljšanju općeg zdravlja.

Dugi niz godina znanstvenici su smatrali da je sposobnost brusnice i soka brusnice u pomoći kod spriječavanja infekcije urinarnog trakta djelomično povezana sa snažnom kiselošću ove bobice. Tek nedavna istraživanja pokazala su da nije riječ o svojstvu kiselosti već neobične prirode njenih proantocijaninina povezanih sa spriječavanjem infekcije mokraćnog sustava. Naime, mnoge brusnice, zbog praktičnosti industrije uzgojene su u močvarama, plutajući na površini vode. Nedavna istraživanja su potvrdila da se sastojak antocijanin (fitonutrijent koji brusnici daje intenzivnu crvenu boju) povećava kada je izravno izložen sunčevom svjetlu. Stoga, ako bobice plutaju na površini močvara kod uzgoja, razvit će veće količine antocijanina, jedinstvenog antioksidansima i protupalnim svojstvima.

Brusnice su najbolje za urinarne simptome

Mokraćni sustav: Vjerojatno najpoznatija uloga brusnice, potkrijepljena sve češće i znanstvenim istraživanjima, je ona kod tretiranja raznih oblika upala mokraćnog sustava te da pomaže ublažiti urinarne simptome. Visoke količine proantocijaninina zaslužne su za sprječavanje prijanjanja nekih bakterija za stijenke mjehura te samim time i njezinog daljnjeg razmnožavanja. Znanstvena istraživanja potvrdila su da je sok brusnice efikasan saveznik u borbi protiv bakterije Escherichie coli te da za 20 posto smanjuje rizik od ponovnog pojavljivanja određenih bakterija.

Superbombice brusnice za zdravlje

Kardiovaskularne bolesti: Neki dokazi sugeriraju da polifenoli u brusnicama mogu smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti spriječavajući nakupljanje trombocita te smanjenje krvnog tlaka preko protuupalnih mehanizama.

Rak: Istraživanja su pokazala da brusnice imaju blagotvorno djelovanje u usporavanju tumorskih stanica te su pokazala pozitivne učinke u pomoći kod liječenja raka prostate, jetre, dojke, jajnika i debelog crijeva.

Oralno zdravlje: Isti proantocijanidin koji pomaže u sprječavanju infekcije urinarnog trakta, prema istraživanju Centra za oralnu biologiju i Eastman Odjela za stomatologiju na Sveučilištu Rochester Medical Center može imati koristan učinak u oralnom zdravlju spriječavajući bakterije da se vežu na zube. Brusnice također mogu biti korisne u sprječavanju bolesti desni.

Najrizičnije skupine sklonih razvijanju upale mokraćnog sustava najčešće su trudnice (zbog osjetljivosti često izložene upalama), potom pacijenti sa šećernom bolešću, starije inkontinentne i nepokretne osobe, te osobe koje ne piju dovoljno tekućine.

Prije kupnje i upotrebe proizvoda od brusnice svakako se posavjetujte sa liječnikom ili ljekarnikom.