Dostojanstvena i u menopauzi: Neka moć biljaka radi za Vas

Biljna terapija u menopauzi može doprinijeti olakšanju tegoba

Što učiniti kad Vaše tijelo počne raditi protiv Vas? Velike hormonalne promjene koje dolaze s menopauzom ogledavaju se podjednako na tijelu i psihi, no postoje biljni savjetnici koji Vam mogu olakšati taj prijelaz.

Hormoni u žena katkad nisu njezini najbolji saveznici. Au contraire. Dok mlađe žene mjesečno vode psihičke i fizičke bitke sa menstrualnim ciklusom, već ovisno o njegovim fazama, možemo se složiti da je predmenstrualni sindrom (PMS) svakako najsvirepiji dio ciklusa.

Menopauza označava početak posljednjeg menstrualnog krvarenja i prestanak reproduktivno plodnog životnog vijeka svake žene. Period koji prethodi menopauzi, nakon kojeg slijedi postmenopauza naziva se klimakterij ili perimenopauza. Menopauza je uzrokovana hormonalnim promjenama u organizmu, a prosječno se javlja u dobi između 45. i 55. godine. Ova faza je prirodna i kao svaku fazu u životu treba prihvatiti dostojanstveno.

Period nastupanja menopauze potvrđuje se tek nakon što menstruacije nema najmanje godinu dana.

Manifestacije menopauze

1. Valunzi: Više od 60 posto žena pati od valunga. Valung ćete prepoznati po naletu sparine, vrućine praćene znojenjem i promjenjivog emotivnog stanja. Može trajajti nekoliko minuta ili nekoliko sati.

2. Krvarenja: Kada krvarenja postaju neuredna možete kroz nekoliko mjeseci očekivati posljednju menstruaciju.

3. Srce čudno lupa i ne možete spavati: Moguće su snažne aritmije, vrtoglavice, javlja se neopisiv osjećaj umora i iscrpljenosti.

4. Psiha: Zbog pada i smanjivanja estrogena žene postaju razdražljive, depresivne i anksiozne.

5. Vagina: Vaginalna sluznica postaje suha, sklonija je infekcijama

6. Libido: Smanjen

7. Dlakavost: Neuravnoteženost ženskih i muških hormona osjećaju se na mišićima koji slabe, kosti postaju krhkije zbog čega žene u menopauzi imaju povišen rizik od osteoporoze, dok se dlakavost kože povećava.

Biljna terapija u menopauzi

Iako ovi simptomi zvuče i jesu agresivni ne očajavajte jer ovo je stanje – normalno stanje u životu svake žene. Na tržištu postoji niz proizvoda koji mogu postati i Vaši saveznici u ublažavanju menopauzalnih tegoba. Proizvodi s ekstraktom lista crvene djeteline i lupine sjemenki lana sjajna su formula kroz dan, dok su proizvodi s melatoninom idealni za noć. U nastavku donosimo popis biljnih pripravaka i dodataka prehrani uz čiju se pomoć sjajno možete othrvati menopauzalnim tegobama.

Suhi ekstrakt lista crvene djeteline doprinosi smanjenju menopauzalnih tegoba -učestalost i intenzitet nastupa valova vrućine (valunzi), prekomjerno znojenje, lupanje srca.

Suhi ekstrakt lupine sjemenki običnog lana s udiom sekoizolaricirezinol diglukozida, jednog od najpoznatijeg lignana (fitoestrogena) lanenog sjemena ima slično djelovanje kao i izoflavoni.

Vitamini: niacin, pantotenska kiselina, B6  i B12 te folna kiselina doprinose smanjenju umora i iscrpljenosti.

Vitamin B6 – doprinosi regulaciji hormonske aktivnosti

Pantotenska kiselina – doprinosi normalnoj sintezi i metabolizmu steroidnih hormona, vitamina D i nekih neurotransmitera.

Melatonin –  Obzirom da se razina melatonina s godinama smanjuje te da njegov nedostatak može dovesti do slabije kvalitete sna i depresije, ovaj sastojak doprinosi skraćenju vremena potrebnog za utonuće u san.

Crvena djetelina

Crvena djetelina (livadna djetelina) je višegodišnja biljka koja se u pučkoj medicini brojnih naroda koristi kao pripomoć u liječenju bolesti kože, živčanog i reproduktivnog sustava te za tegobe dišnog sustava. Novija znanstvena istraživanja uvrstila su ovu biljku u najbogatije izvore izoflavonoida koji se zbog svojih strukturnih obilježja vežu na estrogenske receptore u organizmu i oponašaju djelovanje hormona estrogena. Pripadaju skupini fitoestrogena, nesteroidnih ljekovitih tvari biljnog podrijetla koji ublažavaju simptome menopauze. Ekstrakt livadne djeteline smanjuje učestalost i intenzitet valova vrućine i noćnog znojenja, a ublažava i druge tegobe poput lupanja srca i napetosti.

Sjemenke lana

Pripadaju najstarijim ljudskim namirnicama, bogate su omega-3 masnim kiselinama, biljnim vlaknima, proteinima, vitaminom B1, magnezijem, cinkom i selenom. Kemijske tvari koji se nalaze u sjemenkama lana i imaju estrogena svojstva, uspješno ublažavaju simptome menopauze. Mogu pomoći u ublažavanju valunga, kod promjena raspoloženja i vaginalne suhoće.

Korijen anđelike

Znate li da slavni aperitivi, poput Benediktinera i Chartreusea, kao jedan od tajnih sastojaka sadrže korijen anđelike?

Korijen anđelike u sklopu kineske tradicionalne medicine ima zaista dugu povijest upotrebe. Istraživanje objavljeno u časopisu Nutrients krajem 2014. godine pokazalo je kako anđelika doista ostvaruje blagotvoran učinak na kosti, usporediv s učinkom nadomjesne terapije estrogena. Laboratorijskim štakorima operativno su uklonjeni jajnici te su podijeljeni u dvije skupine. Jedna je skupina primala korijen anđelike, dok je druga skupina primala hormon estradiol. Rezultati su pokazali kako je skupina koja je primala korijen anđelike imala visoku gustoću kostiju, gotovo istovjetnu kao i kod skupine koja je primala nadomjesnu terapiju. Važno je naglasiti da anđelika nije uzrokavala nikakve štetne nuspojave, stoga se iz rezultata ovog istraživanja može zaključiti kako anđelika ima veliki potencijal u zaštiti zdravlja kostiju.

Korijen valerijane (odoljena)

Uz opuštajuće i uspavljujuće djelovanje, valerijana opušta mišiće. To se svojstvo pokazuje vrlo korisnim kod bolnih grčeva maternice koji ponekad prate perimenopauzu. Naime, in vitro studija objavljena 2009. godine u časopisu Journal of Pharmacy and Pharmacology pokazala je na stanicama maternice žena u perimenopauzi da ekstrakt valerijane inhibira inducirane kontrakcije i opušta mišićno tkivo. Autori studije ističu da su time potvrdili opravdanost tradicionalne upotrebe valerijane u olakšavanju bolnih grčeva maternice.